Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 208250 | Bouwkundig element

Torenkot van de Platsemolen

Molenstraat (Ardooie)
Restant van het torenkot van de Platsemolen in donkerrode baksteenbouw op aarden molenwal in een weide. Het torenkot werd vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw, waarbij mogelijk materialen gerecupereerd werden van een oude rosmolen. Restant van het torenkot in donkerrode baksteenbouw op aarden molenwal in een weide ten zuidwesten van nummer 6.


ID: 208258 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Neerwielkestraat 28 (Ardooie)
Landarbeiderswoning met stalletje, minstens opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Eenlaags roodbakstenen volume onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 207962 | Bouwkundig element

Herberg De Landman

Oude Lichterveldsestraat 71 (Ardooie)
Voormalige herberg De Landman, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met cichorei-asten uit 1873 en 1894. Eenlaagsbouw van zes traveeën in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Bakhuisje ten noorden.


ID: 207965 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Pittemsestraat (Ardooie)
Aangelegd in 1806, verruimd tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw. Omhaagd driehoekig perceel, omsloten door de Pittemsestraat (noord), de Doelstokstraat (oost), de Oostlaan (zuid) en de Brugstraat (west). Hoofdtoegang in de westelijke hoek via ijzeren hek, zijingangen langs Pittemsestraat.


ID: 207975 | Bouwkundig element

Herberg Kroeg 't Hoekske

Polenplein 13 (Ardooie)
"Kroeg 't Hoekske", herberg opklimmend tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, gedeeltelijk heropgebouwd in 1902. Eenlagige witgeschilderde baksteenbouw onder schilddak in mechanische pannen (nok haaks op straat), waarop een klokkenruitertje met windwijzer.


ID: 207984 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning en ast

Roeselaarsestraat 84 (Ardooie)
Eenlaagswoning (voormalig café) met kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw met aangebouwde cichorei-ast uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 208113 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Varenbergstraat 2 (Ardooie)
Landelijke woning uit het midden van de 19de eeuw, op oudere site. Eenlagig woonhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in rode en zwarte Vlaamse pannen. Groengeschilderde houten gevelkapel onder zadeldakje met kruis, segmentbogige beglaasde beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 208163 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wezestraat 20 (Ardooie)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen een schuur-stalvolume en aan straatzijde naast de erfoprit een bakhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met aandaken en vlechtingen op de zijgevels.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".


ID: 208169 | Bouwkundig element

Hoeve met cichorei-ast

Ysselmeersstraat 5 (Ardooie)
Losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een onverhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten westen het boerenhuis van vijf traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Ten zuiden cichorei-ast.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.