Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 76303 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en scholencomplex van de zusters bernardinnen

Assenedestraat 18 (Assenede)
Oprichting van een klooster door de zusters bernardinnen van Oudenaarde begin 1844 door toedoen van pastoor Verschraegen, die voorheen onderpastoor was van Sint-Walburga in Oudenaarde en naar het model van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal een gesticht voor zieken, bejaarden en behoeftige wou stichten in Bassevelde.


ID: 76239 | Bouwkundig element

Brouwerijsite

Beekstraat 18, 18A (Assenede)
Oorspronkelijk één voormalige brouwerijsite met brouwershuis, paardenstallen, duiventorentje en brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, nu van de straat afgesloten door een indrukwekkend ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers in imitatieboomstammen. Bij de optekening op het kadaster in 1830 reeds gekend als brouwerij Van Brussel.


ID: 76317 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 42 (Assenede)
Hoeve, aan de straat afgesloten met beukenhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Bedrijfsgebouwen later bijgebouwd of vernieuwd. Boerenwoning met later aangebouwde stallen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 76087 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Dankaartsekestraat 1A (Assenede)
Boerenarbeidershuisje met aangebouwd stalletje van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.


ID: 76011 | Bouwkundig element

Dorpspomp

Diederikplein (Assenede)
De arduinen dorpspomp, daterend van 1819, bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.


ID: 76010 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof Den Dijk

Dijkstraat 7 (Assenede)
Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met toegevoegde dakkapel, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw en volgens kadastergegevens uitgebreid in 1886.


ID: 76037 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel tussen zilverlindes

Dorp (Assenede)
Kapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee zilverlindes in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel met voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. De kapel werd gebouwd een paar jaar na de vernieling van de kapel van 1840.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 130712 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier nog de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 76259 | Bouwkundig element

Herberg De Zwarte Leeuw

Dorp 13, 15A (Assenede)
Oorspronkelijk in het dorpsbeeld opvallend gebouw door zijn zeven traveeën brede en twee bouwlagen hoge bepleisterde en witgeschilderde gevel uit begin 19de eeuw, van 1822 tot 1859 gebruikt als gemeentehuis.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.