Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 84993 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 2, 2A (Wetteren)
Onderkelderd burgerhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak in neoclassicistische stijl, volgens kadaster en cartografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Linkerzijgevel herbouwd circa 1871 gelijktijdig met de bouw van het gemeentehuis ernaast.


ID: 84994 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Markt 3-4 (Wetteren)
Ensemble van twee burgerhuizen, aanvankelijk gebouwd als twee afzonderlijke woningen, volgens kadaster en iconografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 84995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 5 (Wetteren)
Onderkelderd burgerhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak. Voorgevel volgens bouwplan van 1829 door weduwe Emanuel Bové verbouwd tot woning met huidige gevelindeling. Circa 1910 tabaksfabriek in kelder en op gelijkvloerse verdieping.


ID: 84998 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 9 (Wetteren)
Smalle empiregetinte woning van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 206837 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Massemsesteenweg 224 (Wetteren)
Achterin gelegen dorpswoning met diepe omhaagde voortuin. Volgens het kadasterarchief in 1834 een huis met rechts aanpalende smidse die haar bestemming behield tot 1908.


ID: 85009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellesteenweg 43 (Wetteren)
Hoeve teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd werd. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur en achterin gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.


ID: 206849 | Bouwkundig element

Spoorwegdoorgang Boerenhol

Neerstraat (Wetteren)
Viaduct onder de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, met halte te Wetteren, ingehuldigd op 28 september 1837. Elegante bakstenen boogconstructie onder spoorweg, bovenaan afgeboord door hardstenen kroonlijst met ijzeren leuning. Aan weerszij, schuin geplaatste afgeschuinde steunberen ter versteviging van de talud.


ID: 85038 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch tempeltje

Oosterzelesteenweg (Wetteren)
Neoclassistisch tempeltje afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen. Het bouwwerkje werd ontworpen door de Gentse architect Velleman die van 1821 tot 1836 eigenaar was van het domein Steevliet en het was geconcipieerd als tempeltje toegewijd aan de Romeinse jachtgodin Diana.


ID: 85045 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Processieweg (Wetteren)
Verankerde roodbakstenen kapel met vlak afgesloten koor, onder zadeldak, volgens gegevens van het kadaster in 1850 gebouwd in opdracht van de gemeente Wetteren.


ID: 85066 | Bouwkundig element

Station Wetteren met wachthuis

Stationsplein 15 (Wetteren)
Station, gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, ingehuldigd op 28 september 1837 en ontworpen door architect Auguste Payen, ingenieur-architect bij de Staatsspoorwegen. Het station in neoclassicistische stijl werd in 1848 voltooid. In 1882 werden de flankerende aanbouwsels uitgebreid met één travee in aangepaste stijl. Circa 1906 bouw van een wachthuis voor de reizigers aan de overkant van het spoor.