Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 70988 | Bouwkundig element

Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.


ID: 71747 | Bouwkundig element

Hoeve

Kwadestraat 8 (Wevelgem)
Kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis met typische beraping (vingerberaping). Achtergelegen schuur.


ID: 71070 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning van jeneverstokerij Wyseur

Kweekstraat 17 (Wevelgem)
Arbeidershuisje uit het midden van de 19de eeuw, voorheen samen met nummers 15 en 17 deel uitmakend van jeneverstokerij Wyseur. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 71185 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Menenstraat 533 (Wevelgem)
Hoeve met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Hoeve afgebeeld in Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met grosso modo gelijke opstelling. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek.


ID: 71208 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 67 (Wevelgem)
Enkelhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door muizentandfries. Getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk.


ID: 71233 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Papestraat 91 (Wevelgem)
Vlashandelaarswoning uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel verlevendigd door de fries met rechthoekige spiegels en de arduinen doorgetrokken onderdorpels van de getoogde vensters.


ID: 71240 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhof

Rivierstraat 43 (Wevelgem)
Hoeve uit het begin van de 19de eeuw. Aangeduid als omwalde hoeve, met behouden volumes op de Atlas der Buurtwegen (1841). Witbeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rond een deels onverhard, deels gekasseid erf.


ID: 71258 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Roeselarestraat 184 (Wevelgem)
Enkelhuis, in oorsprong vermoedelijk deel uitmakend van eenheidsbebouwing. Gecementeerde lijstgevel uit het tweede kwart van de 19de eeuw, horizontaal geleed door schijnvoegen, decoratief uitgewerkte fries en doorgetrokken onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren en neuten.


ID: 71787 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schoonwater 2 (Wevelgem)
Boerenarbeidershuisje uit het eind van de 18de eeuw - begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewit parement onder pannen zadeldak. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.