Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 77638 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Oud Dorp 45 (Wichelen)
Ontpleisterde bakstenen woning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met toegevoegd getrapt dakvenster boven de deur en drie dakkapelletjes. Behouden neoclassicistische hardstenen deuromlijsting met vlakke pilasters op neuten en tussendorpel met jaartal 1834.


ID: 77640 | Bouwkundig element

Grafmakershuis

Oud Dorp 47 (Wichelen)
Oorspronkelijk klein beraapt huisje van drie traveeën, met later toegevoegde poorttravee onder doorlopend pannen zadeldak. In kern opklimmend tot eind 18de eeuw of begin 19de eeuw.


ID: 76165 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Roelandtstraat 5A (Wichelen)
Voormalig hoevetje van het langgestrekte type, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw (aangegeven op kadasterplan van 1815), jongere aanpassingen en gedeeltelijke vervanging van bouwmateriaal.


ID: 76192 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Watermolenstraat 28 (Wichelen)
Huidige gebouwen daterend van rond 1840-1850, rond een veel oudere kern waarvan de maalsluis deel uitmaakt. Later omgebouwd tot korenmolen en waterrad vervangen door een turbine. Aan de straat gelegen ensemble van zijdelings aan elkaar palende, landelijke bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken. Van west naar oost omvat de langgerekte constructie het molenaarshuis, de turbinewatermolen met graanmolen op de linkeroever; overdekte sluispartij; op de rechteroever de voormalige oliemolen en laadruimte, schuur en stal.


ID: 76195 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.


ID: 89534 | Bouwkundig element

Hof ter Leiesplete

1e Linie-Regimentstraat 18 (Wielsbeke)
In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern teruggaand tot circa 1778.


ID: 89601 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 32 (Wielsbeke)
Hoeve met losse bestanddelen rond onverhard erf, afgesloten door een haag en toegankelijk via een eenvoudig ijzeren hek. In geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie aanduiding van een volume op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Het boerenhuis wordt op huidige plaats weergegeven op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763), waarbij echter geen bijgebouwen worden afgebeeld.


ID: 89603 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Barrage 18 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning, gelegen aan de oever van een beekje, een oude noordelijke Leie-aftakking. Samenvoeging van twee kleinere woningen die reeds voorkomen op het primitief kadasterplan van Waregem (circa 1830), eigendom van Bernard Van Damme, koopman te Sint-Baafs-Vijve, en gebruikt door weduwe Lantsheere. In 1834 wordt het westelijke huisje vergroot.


ID: 89607 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.


ID: 89455 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Molstenstraat 14 (Wielsbeke)
Hoevetje, in kern daterend uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw.