Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 205499 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Beernemsteenweg 47 (Wingene)
Lage boerenarbeiderswoning weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829 als boerenwonings met vrijstaand landgebouw en bakhuis, gelegen in een boomgaard. Volume van vijf traveeën en stalgedeelte en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 205526 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Beernemstraat (Wingene)
Omhaagde begraafplaats, fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte dateert van circa 1807. De begraafplaats wordt getypeerd door een centrale as waarlangs onder meer een Belgisch militair ereperk en familiegrafkelders van belangrijke Wingense families liggen, eindigend bij een calvarie.


ID: 205521 | Bouwkundig element

Hoeve-herberg 't Hof van Vlaanderen

Beernemstraat 9 (Wingene)
Voormalige hoeve-herberg bestaande uit losse bestanddelen weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met bewaarde schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Imposante schuur onder een pannen zadeldak en bakhuis.


ID: 205533 | Bouwkundig element

Hoeve Vagevuurhof

Blauwhuisstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige boerenwoning dateert van 1941 en is een dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Boerenwoning loodrecht op de straat ingeplant. Dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een zwarte plint. De schuur gebouwd in 1890 bestaat uit één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 205535 | Bouwkundig element

Hoeve met toegangsdreef

Boskapeldreef 2 (Wingene)
De huidige boerenwoning wordt in 1849 gebouwd samen met twee vrijstaande landgebouwen. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De toegangsdreef is afgezoomd met knotbomen.


ID: 205536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskapeldreef 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1829 als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. . In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel, deels ingestort. Breedhuis van drie traveeën en hoger volume beiden van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Nutsgebouwen en grote hangar.


ID: 90422 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 13 (Wingene)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.


ID: 90417 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 5 (Wingene)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een grintweg. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens wordt circa 1915 het huis aan de oostzijde met een tweede woning uitgebreid en een landgebouw vervangen door een nieuw. Circa 1961 worden beide huizen samengevoegd.


ID: 90441 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Roo

Brandstraat 91-93 (Wingene)
Kasteeldomein "De Roo" of "Kasteel Coffyn", naar de huidige bewoner (nummer 91) met koetshuis en neerhof (nummer 93). Gelegen in een park afgebakend door landwegen met in de zuidoosthoek een schandpaal uit 1783.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Wingene)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.