Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4062 resultaten


ID: 208247 | Bouwkundig element

Molenaarshuis van de Vuylpannemolen

Lichterveldsestraat 96 (Ardooie)
Volgens kadaster gebouwd in 1837 in opdracht van landbouwers en molenaars Joseph en Leon De Jonghe. Het oudere molenaarshuis, met herberg "de Vuylpanne", staat voorheen aan de zuidzijde van de steenweg. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder stomp zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte mechanische pannen).


ID: 305873 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Marktplein (Ardooie)
Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).


ID: 207929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Marktplein 23 (Ardooie)
Pastorie, opgetrokken in het tweede kwart van de 19de eeuw, vernieuwd tijdens het interbellum. Aansluitende tuin. Gebouwd op de plaats van een vroegere pastoorswoning uit het einde van de 17de eeuw.


ID: 200645 | Bouwkundig element

Herenhuis de Mûelenaere

Mgr. Roelensstraat 26 (Ardooie)
Laatclassicistisch herenhuis de Mûelenaere, gebouwd omstreeks 1834, met tuin. Dubbelhuistype onder schilddak, met een gepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen op souterrain en vijf traveeën. Aan weerszijden geflankeerd door twee bakstenen zijvleugels onder lessenaarsdak, aan straatzijde uitgewerkt in rotsbepleistering en getypeerd door een brede bepleisterde rondboog tussen geblokte pilasters.


ID: 208258 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Neerwielkestraat 28 (Ardooie)
Landarbeiderswoning met stalletje, minstens opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Eenlaags roodbakstenen volume onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 207962 | Bouwkundig element

Herberg De Landman

Oude Lichterveldsestraat 71 (Ardooie)
Voormalige herberg De Landman, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met cichorei-asten uit 1873 en 1894. Eenlaagsbouw van zes traveeën in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Bakhuisje ten noorden.


ID: 207984 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning en ast

Roeselaarsestraat 84 (Ardooie)
Eenlaagswoning (voormalig café) met kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw met aangebouwde cichorei-ast uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 208113 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Varenbergstraat 2 (Ardooie)
Landelijke woning uit het midden van de 19de eeuw, op oudere site. Eenlagig woonhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in rode en zwarte Vlaamse pannen. Groengeschilderde houten gevelkapel onder zadeldakje met kruis, segmentbogige beglaasde beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 208163 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wezestraat 20 (Ardooie)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen een schuur-stalvolume en aan straatzijde naast de erfoprit een bakhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met aandaken en vlechtingen op de zijgevels.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".