25270 resultaten
ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.
ID: 210077 | Bouwkundig element
Hutstraat 3 (Zedelgem)
Dwars op de straat georiënteerde landarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling op de hoek met de Kleine Hutstraat, gebouwd omstreeks 1863. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten), gecementeerde zijgevel.
ID: 209892 | Bouwkundig element
Ieperweg 59-61 (Zedelgem)
Lage, gekoppelde boerenarbeiderswoningen met voortuin. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, staan nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met brede dakrand (Vlaamse pannen).
ID: 209898 | Bouwkundig element
Kattestraat 9 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van anderhalve verdieping, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteenbouw boven een witbepleisterde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209336 | Bouwkundig element
Kerkplein 4 (Zedelgem)
Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum. Schooltje voor onderwijs in 'kantwerk- en leerschoolvrouw' opgericht in 1846, in 1857 door de gemeente erkend. Vanaf 1875 een congregatie van de zusters van liefde uit Heule. De wet Van Humbeeck (1879), die het gemeentelijk onderwijs neutraliteit oplegt, veroorzaakt een grote overloop naar de vrije scholen. Daardoor uitbreidingen schoolgebouwen aan de Sint-Laurentiusstraat omstreeks 1895. In 1928 volgt nog een vergroting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school gedeeltelijk, en het klooster helemaal herbouwd naar opdracht van architect De Meyere uit Kortrijk. Geheel van gebouwen in rode baksteen onder schild- en zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen). Klooster- en schoolgebouwen, opgericht tussen 1875 en 1945, op U-vormige plattegrond langs de speelplaats gegroepeerd. Eenvoudige architectuur met rechthoekige muuropeningen, bij het klooster gevat in traveenissen.
ID: 209339 | Bouwkundig element
Kezelbergstraat 16 (Zedelgem)
Gerenoveerde hoeve, achterin gelegen in een aangelegde tuin. De hoeve bestaat reeds vóór de opmaak van een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Het woonhuis wordt circa 1852 afgebroken en vervangen door een nieuw ten zuiden van het toenmalige erf. De bijbehorende landgebouwen worden circa 1876 afgebroken. Smeedijzeren toegangshekken gevat in wit- en roodbeschilderde betonnen pijlers met in de rechter een rondboognis met beeld van Maria. Het woonhuis is witbepleisterd boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209342 | Bouwkundig element
Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.
ID: 209343 | Bouwkundig element
Klythoek 4 (Zedelgem)
Bijna op het einde van de doodlopende weg, gelegen in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek.
ID: 210082 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat (Zedelgem)
Kerk van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in vereenvoudigde neogotische stijl, gebouwd in 1863-1865 naar een ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge). In 1918 wordt de toren door Duitse troepen opgeblazen en pas in 1924-1925 heropgebouwd. In de jaren 1970 wordt de kerk gerestaureerd. Ingang tegenover de Rembertstraat, geplaatst naar het zuidwesten en koor naar het noordoosten. Driebeukige pseudobasilicale kerk onder zadeldak met voorgeplaatste toren ten zuidwesten van de hoofdbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. Centraal geplaatste toren op vierkante basis overgaand in een achthoekige klokkentoren onder ingesnoerde naaldspits en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen. Ingang met geprofileerde omlijsting en blanco boogveld, erboven een hoog spitsboograam. Klokkentoren met spitsboogvormige galmgaten en horloge. De traveeën worden afgescheiden door verjongende steunberen.
ID: 210087 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 85 (Zedelgem)
Gedateerd "1894" zie jaartal op de hoektravee, volgens kadastergegevens opgetrokken door de winkelier Pieter Reynaert uit Zedelgem, het lage bijgebouw aan de Stroelputstraat stond er toen al.