Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25270 resultaten


ID: 209383 | Bouwkundig element

Café Breugelhof

Ruddervoordsestraat 44 (Zedelgem)
Hoekhuis gelegen aan de spoorweg, het café zogenaamd "Breugelhof". Volgens kadaster opgetrokken circa 1878 door de weduwe van de Zedelgemse brouwer Demeulenaere. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint, twee bouwlagen onder half schilddak (zwarte, mechanische pannen).


ID: 209386 | Bouwkundig element

Station Zedelgem

Ruddervoordsestraat 65-67 (Zedelgem)
Station van Zedelgem langs de lijn Brugge-Kortrijk. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In 1845 wordt de Société Anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale opgericht. Deze maatschappij legt eerst in 1846 een spoorweg tussen Brugge en Torhout aan, deze wordt in 1847 doorgetrokken tot Kortrijk. Het eerste stationsgebouw wordt in 1882 door de maatschappij Flandre Occidentale vervangen. Lage, oranje baksteenbouw bestaande uit een centraal gedeelte van vier traveeën, geflankeerd door twee dwarsvleugels onder zadeldaken (dakbedekking in eterniet). Gevels verlevendigd door muurnissen, segmentboogvormige muuropeningen met omlopende, bakstenen waterlijst. In de puntgevels bakstenen omlijsting voor de (nu verdwenen) halteaanduiding "ZEDELGEM".


ID: 209388 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ruddervoordsestraat 75 (Zedelgem)
Halfvrijstaande, lage woning volgens kadaster opgetrokken circa 1878 en kort daarna achteraan uitgebreid.


ID: 209742 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolstraat 22 (Zedelgem)
Burgerwoning met aanleunend magazijn van circa 1900. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) staat al bebouwing afgebeeld.


ID: 209402 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 25 (Zedelgem)
In oorsprong vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1894.


ID: 209395 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 29 (Zedelgem)
Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens kadastergegevens en zie ankers in de linkerzijgevel met jaartal, in "1893" opgetrokken op de plaats van een ouder pand.


ID: 209431 | Bouwkundig element

Kapel De Noordwandeling

Snellegemsestraat (Zedelgem)
Kapel op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.


ID: 209982 | Bouwkundig element

Herberg

Stationsstraat 49 (Zedelgem)
Zogenaamd "Herberg Het Boldershof" zie bewaarde cartouches, wellicht uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder schilddak (mechanische pannen).


ID: 209987 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Steenbrugsestraat (Zedelgem)
Sint-Jozefskapel gelegen op de noordhoek van het kasteeldomein en het doolhof van het "Kasteel van Loppem". Opgericht tussen 1850 en 1874 door de familie van Caloen, kasteelheren te Loppem. Gelegen binnen het beschermde landschap "Park van Loppem". Rode baksteenbouw met driezijdige apsis en aflijnende baksteenfries onder pagodedak met wolfseind (leien), aan de voorzijde gedragen door houten consoles. Bekronend smeedijzeren kruis. Ingang met spitsboogopening geflankeerd door overhoekse en verjongende steunberen, dubbele vleugeldeur met bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogramen met glas in lood. Altaar achter getraliede spitsboogopening.


ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.