Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25265 resultaten


ID: 45201 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool

Zuidlaan 58-62 (Zwalm)
Schoolgebouw van 1869 met aan weerszij lagere aanbouwsels, geplaveide speelplaats met achterin een gebouw met klaslokalen, een afdak op ijzeren palen en een toiletgebouwtje.


ID: 45202 | Bouwkundig element

Café De Kraai

Zuidlaan 68 (Zwalm)
Hoekhuis van twee, één afgekante hoektravee en vijf traveeën, daterend van circa 1900.


ID: 45204 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Zuidlaan 86 (Zwalm)
Rijkswachtkazerne van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, opgetrokken in eclectische baksteenarchitectuur van 1880.


ID: 81127 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Achterhoek 2 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van gewitte baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Recente aanbouw aan de rechterzijde.


ID: 80847 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Avelgemstraat 117 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning van circa 1900. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel met aflijnend druiplijstje; paardenringen. Getoogde vensters met behouden schrijnwerk. Rechts, staldeur.


ID: 80848 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Avelgemstraat 131-141 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen van circa 1900 volgens spiegelbeeldschema. Verankerde bakstenen lijstgevels geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 137, met aangepaste muuropeningen. Laatste woning met gedichte deuropening.


ID: 80837 | Bouwkundig element

Beeldbepalend herenhuis

Avelgemstraat 24 (Zwevegem)
Beeldbepalend herenhuis met bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vanaf 1931 gemeentehuis, na de Tweede Wereldoorlog postkantoor, en latere vestigingsplaats van brandweer en gemeentelijke milieudiensten. Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door de muurbanden, houten kroonlijst en doorgetrokken onderdorpels. Kroonlijst rustend op decoratief uitgewerkte stenen console.


ID: 80841 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.


ID: 81129 | Bouwkundig element

Hoeve

Bavegemstraat 3 (Zwevegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, L-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door pijler, woonhuis met aansluitend nutsgebouw, schuur.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.