Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25262 resultaten


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81204 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herrekotstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met semigesloten opstelling rond een geasfalteerd erf met voormalige cichoreiast. Ten oosten het woonhuis van zes traveeën met gecementeerde en beschilderde erfgevel; gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Stalvleugel ten westen en nutsgebouwen ten noorden en zuiden.


ID: 81208 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ingooigemstraat 7-9 (Zwevegem)
Lage boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis van witgeschilderde baksteen met aflijnende bepleisterde en getrapte fries.


ID: 81292 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Jolainstraat 4-6 (Zwevegem)
Samenstel van twee burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met verankerde baksteenbouw onder pannen schilddak.


ID: 81296 | Bouwkundig element

Kapel

Kannootdries (Zwevegem)
Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aan het Heilig Hart, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De kapel gaat terug op een oudere stichting en wordt al aangegeven op het landboek van Sint-Denijs-Doornikse van 1779. Volume tevens weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Bakstenen bedehuisje met ijzeren topkruis en rondboogportaal met ijzeren hek met bepleisterd en witgeschilderd interieur met beelden.


ID: 80910 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Kapel Milanenstraat 38-42 (Zwevegem)
Rijtje van arbeiderswoningen van circa 1900 gelegen in klein steegje. Eenvoudige bakstenen lijstgevels van drie à vier traveeën en aflijnende fries.


ID: 81146 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapellestraat 8 (Zwevegem)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde en verankerde lijstgevel, poorttravee met heiligennis met beeld van Sint-Antonius van Padua.


ID: 80915 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kasteelstraat 16 (Zwevegem)
Eenvoudige arbeiderswoning van circa 1900 met gewitte, verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint en beluikte vensters.


ID: 81301 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaveiestraat 10 (Zwevegem)
Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen, onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). In 1883 wordt de hoeve uitgebreid met de zuidelijke vleugel.


ID: 81300 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaveiestraat 2-8 (Zwevegem)
Voormalige hoeve, vermoedelijk in 1891 deels afgebroken en verbouwd tot twee woningen met aanhorigheden en dwars op de straat ingeplant volume van twee enkelhuizen.