Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25262 resultaten


ID: 81088 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 17 (Zwevegem)
Dieper in gelegen laag burgerhuis uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van witbeschilderde baksteen met aflijnende getrapte fries geritmeerd door lage steunberen.


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.


ID: 81168 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Olieberg 78 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw met gewitte, verankerde baksteenbouw met aflijnende tandlijst en bewaarde vensters en luikduimen.


ID: 81169 | Bouwkundig element

Hoeve

Olieberg 99 (Zwevegem)
Historische hoeve, opklimmend tot in de 18de eeuw waarvan woonhuis en stalvleugel zijn opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels onverhard erf. Erftoegang via wegje loodrecht op de Olieberg aangesloten. Woonhuis met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Bewaarde diefijzers. Deels onderkelderde woning met tongewelf. Bewaarde balkroostering met moer- en kinderbalken. Stalvleugels met datering 1882 in verheven baksteenmetselwerk. Huisweide afgezoomd door meidoornhaag.


ID: 80974 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ommegangstraat 43 (Zwevegem)
Burgerhuis uit de jaren 1900. Enkelhuis met eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 92370 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
De bouwer van het huidig orgel, gedateerd 1866, is Ph.-J. Forrest (Geluveld); de orgelkast, gedateerd 1868, werd gemaakt door C. Landuyt (Koolskamp), met snijwerk van E. de Jonghe (Izegem).


ID: 80992 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Otegemstraat 140 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1900. Traditioneel dubbelhuis onder gemansardeerd pannen zadeldak doorbroken door dakkapellen met fronton en voluten en oeils-de-boeuf. Decoratief geaccentueerde lijstgevel van oranje baksteen.


ID: 80993 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Otegemstraat 142 (Zwevegem)
Eenvoudig burgerhuis van de jaren 1900 met opvallende langgestrekte bakstenen lijstgevel. Horizontaal geaccentueerde gevel door de druiplijstjes, de doorgetrokken onderdorpels en de arduinen plint. Rechts, licht vooruitspringende brede poorttravee met typerend laadluik.


ID: 80994 | Bouwkundig element

Goederenstation Zwevegem

Otegemstraat 148B (Zwevegem)
Het station van Zwevegem was gelegen langs de spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse in gebruik van 1869.tot 1960. Dwars op de straat ingeplant eenvoudig bakstenen gebouwtje onder zadeldak. Gevel geritmeerd door segmentbogige nissen met bakstenensokkel afgelijnd door arduin.


ID: 80996 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Otegemstraat 150 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Enkelhuis van vier/vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met eenvoudige bakstenen lijstgevel met arduinen plint, sluitstenen en muurbanden. Poortdoorgang verbouwd tot uitstalraam en lagere aanbouw links.