Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25262 resultaten


ID: 34696 | Bouwkundig element

Boswachtershuis

Schoonberg 9 (Aalter)
Voormalig boswachtershuis opgericht door de toenmalige eigenaar Arnold 't Kint de Roodenbeke in 1856 (zie gevelsteen). Opvallende landelijke woning gelegen aan de range toegangsdreef naar de Schoonberg hoeve, eertijds van dezelfde eigenaar.


ID: 34703 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schuurlo

Schuurlo 10-11, 13 (Aalter)
Kasteeldomein bestaande uit een omgrachte site met hoeve Goed Schuurlo, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, en een neotraditioneel kasteeltje uit het interbellum omgeven door park in landschappelijke stijl. Kasteel van twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels met Brugse travee waarin kruiskozijnen en spitsboogveldjes. Ten zuiden, voormalig koetshuis van drie traveeën onder schilddak. Ten zuidoosten, voormalige oranjerie of speelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 34701 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Lucht

Schuurlo 8 (Aalter)
Aan een zijpad gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw met losse bestanddelen gegroepeerd op met gras begroeid erf en omsloten door haag. Houten schuur onder zadeldak met centrale rechthoekige inrijpoort. Onder de daklijst in de oostgevel, twee rijen vluchtgaten voor duiven. Bakstenen stallen onder zadeldak en bakhuis. Apart boerenarbeidershuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 34708 | Bouwkundig element

School Sint-Godelieve

Sint-Godelievestraat 24 (Aalter)
Oprichting van gemeenteschool voor jongens en meisjes in 1866. Bouw van schoolgebouw en onderwijzerswoning in 1872. Bakstenen schoolgebouw van één bouwlaag onder zadeldak. Ernaast bakstenen huis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 34841 | Bouwkundig element

Hoeve Careelhof

Spildoorn 1 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen gebouwd in 1861 op de plaats van een oudere woning daterend uit de 17de eeuw. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, dwarsschuur van dezelfde periode met in de westelijke zijgevel nisje met heiligenbeeld.


ID: 34710 | Bouwkundig element

Station Aalter

Stationsplein 11-13 (Aalter)
Station (en R.T.T. kantoor in zijaanbouwsel rechts) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen op de lijn Gent-Brugge (in gebruik sedert 1838).


ID: 34730 | Bouwkundig element

Weeshuis

Stationsstraat 139-141 (Aalter)
Weeshuis, leer- en werkschool onder leiding van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Het linker gedeelte van het gebouwencomplex werd in 1851 opgericht en in 1871 uitgebreid met de rechter vleugel.


ID: 34724 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 75 (Aalter)
Burgerhuis met bakstenen lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 34732 | Bouwkundig element

Rijhuisje

Stationsstraat 97 (Aalter)
Eenvoudig rijhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk van circa 1900.


ID: 34984 | Bouwkundig element

Herberg Den Hert

Steenweg op Deinze 220 (Aalter)
Voorheen herberg "Den Hert", wethuis der heren van Reibroek en Varezele en gemeentehuis. Gelegen op de vroegere "grote plaats", het kruispunt Lodorp, Heirstraat en Nevelestraat. Huidig hoekhuis van twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw met herstelling na oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog.