Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25262 resultaten


ID: 33378 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Veldstraat 23 (Aalter)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 33380 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Veldstraat 56 (Aalter)
Alleenstaand burgerhuis, oorspronkelijk in grote beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken, en toegangshek tussen rondgemetste pijlers (rechter deels behouden, links laag muurtje en parking).


ID: 33374 | Bouwkundig element

Woon- en winkelhuis

Veldstraat 8-10 (Aalter)
Woon- en winkelhuis met symmetrisch uitgewerkte bakstenen gevels van elk drie traveeën en twee bouwlagen en centraal afgelijnde travee met poortje, onder doorlopend zadeldak, van circa 1900.


ID: 33375 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Veldstraat 9 (Aalter)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1900. Bakstenen dubbelhuis op arduinen plint, verrijkt met bepleisterde banden en zware waterlijsten en sluitstukken boven de getoogde vensters.


ID: 34773 | Bouwkundig element

Goed ter Venne

Venakker 71, 71A (Aalter)
Reeds gekend in de 16de eeuw. In de 18de eeuw eigendom van baljuw van het Land van de Woestijne. Voormalige omwalde hoeve, heden nagenoeg ingesloten door industrieterrein en villaverkaveling. Stallen aan weerszij voor het huis; rechts gedateerd 1883, respectievelijk geheel en gedeeltelijk heropgebouwd in 1949.


ID: 33419 | Bouwkundig element

Burgerhuis en voormalig kolenmagazijn

Vrekkemstraat 21 (Aalter)
Alleenstaand burgerhuis van circa 1900; vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met voortuin omsloten door lage ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes.


ID: 34785 | Bouwkundig element

Woestijnegoed

Watermolenstraat 2-4 (Aalter)
Hoeve uit 1895 met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd, nog aan drie zijden omwald. Voorerf van de straat afgesloten met betonnen hekwerk met bakstenen gecementeerde pijlers met piramidale bekroning. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Grote stallen en schuur, bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak met segmentboogpoort en groot bakhuis.


ID: 34775 | Bouwkundig element

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.


ID: 34779 | Bouwkundig element

Kantschool van Sint-Maria-Aalter

Wingenestraat (Aalter)
Huidig schoolgebouwtje opgericht in 1860. Bakstenen gebouw met drie en zes traveeën, iets vooruitspringend, geritmeerd door travee nissen waarin de getoogde vensters en overluifelde deur gevat zijn. Op borstwering van de middentravee niskapelletje met heiligenbeeld.