25271 resultaten
ID: 81448 | Bouwkundig element
Krommestraat 2 (Anzegem)
Voormalig baanwachtershuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw, thans omgevormd tot woning. Dubbelhuis van rode baksteen, drie traveeën van anderhalve bouwlaag en één travee van één bouwlaag.
ID: 81451 | Bouwkundig element
Kruisweg 10 (Anzegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel. Licht getoogde muuropeningen met deels behouden schrijnwerk.
ID: 81455 | Bouwkundig element
Landergemstraat 4 (Anzegem)
Lage arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen.
ID: 81461 | Bouwkundig element
Lange Winterstraat 23 (Anzegem)
Kleine hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw bestaande uit het woonhuis (ten noorden) en een schuur met geïncorporeerd stalletje (ten zuiden). Gebouwen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken, woonhuis met vernieuwd schrijnwerk.
ID: 81587 | Bouwkundig element
Lijsternestweg 5 (Anzegem)
Twee dubbelhuisjes, uit de tweede helft van de 19de eeuw, loodrecht op de straat ingeplant. Lijstgevel van rode verankerde baksteen op gecementeerde plint, twee keer drie traveeën, opkamer in rechtse travee.
ID: 81670 | Bouwkundig element
Meuleberg (Anzegem)
De Berg- of Stampersmolen is een witgeschilderde bakstenen grondzeiler en kwam er ter vervanging van een houten standaardmolen van 1735. Petrus Verriest liet in 1880 deze stenen windmolen bouwen op de Tiegemberg. De molen staat op een heuvelrug in een oorspronkelijk weids molenlandschap dat thans aan één zijde beboomd is.
ID: 81674 | Bouwkundig element
Neerstraat 1, 5 (Anzegem)
Art-decogeïnspireerd complex op L-vormige plattegrond, opgetrokken in gediversifieerde baksteen. Plint van rode, streks geplaatste baksteen. Zadeldaken bekleed met leipannen. Benadrukt portaal met luifel ondersteunt door pijlers. Vleugeldeur. Erboven nis met heiligenbeeld. In oorsprong vrije meisjessschool opgericht in het begin van de 19de eeuw. Sinds 1978 doet het zuidelijk deel van het klooster doet dienst als pastorie.
ID: 81682 | Bouwkundig element
Oostdorp 15-19 (Anzegem)
Oostdorp 15-19. In oorsprong gemeenteschool opgetrokken ca. 1870. Later opeenvolgend kaarsenfabriek, café, gemeentehuis (1963-1972) en jeugdlokaal. Eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door verdiepte rondboognissen waarin rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk. Vernieuwd schrijnwerk.
ID: 81684 | Bouwkundig element
Oostdorp 35 (Anzegem)
Voormalige brouwerij Van Cauwenberghe. In 1851 richt I. Van de Meulebroucke een azijnbrouwerij op. Burgerwoning met vernieuwd parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en met aan de straat gelegen serre en gloriette, zie oude prentbriefkaart. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Heden bakstenen parement van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam. Rechts bedrijfsgebouwen: Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 81680 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oostdorp 4-6 (Anzegem)
Landhuis met bijhorend koetshuis opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw in opdracht van Gustaaf Moreels. Baksteenbouw in neo-Vlaamse-renaissance stijl. Aan de straat afgezet door muurtje met ijzeren hek tussen gecementeerde bakstenen pijlers onder meer bekroond door bolornament. Aansluitende tuin.