Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13656 resultaten


ID: 80918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bekaerts Kasteel met tuin

Kortrijkstraat 4 (Zwevegem)
Imposant neoclassicistisch landhuis, in de dorpskern van Zwevegem. Al in de late 18de eeuw werd op het perceel een volume afgebeeld. Volgens de kadastrale gegevens wordt het volume uitgebreid in 1858 en 1864 en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. In 1864 worden tevens drie bijgebouwen opgetrokken. In 1882 wordt de oostzijde van de woning uitgebreid en in 1896 aangepast. In 1930 worden nog enkele verbouwingen uitgevoerd aan de bijgebouwen en wordt een nieuwe aanhorigheid opgetrokken in het westen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek op bakstenen muurtje. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien schilddak; hoeken van de nok bekroond met vazen. Drie boogvormige dakvensters met voluten. Twee lagere vleugels van één bouwlaag afgelijnd door balusterborstwering. Omringende tuin, ommuurd ten oosten. Ten westen twee bakstenen nutsgebouwen, voormalige paardenstallen en garage.


ID: 80926 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijkstraat 64 (Zwevegem)
Eenvoudig burgerhuis van circa 1900. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel afgelijnd door decoratieve fries. Typerende hoekbanden. Getoogde muuropeningen in pseudo geblokte omlijstingen met sluitsteen en borstwering.


ID: 80936 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koutermanstraat 29 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, dwars op de straat ingeplant boerenwoning uit eind 19de eeuw. Gewitte verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 80938 | Bouwkundig element

Herberg In het Damberd

Kouterstraat 28 (Zwevegem)
Laat 19de-eeuws hoekpand opgetrokken in traditionele baksteenstijl. Typerende afgeschuinde deurtravee. Aflijnende bakstenen fries en druiplijstje. Drie bepleisterde en beschilderde casementen met naam van de herberg. Getoogde bovenvensters en rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk.


ID: 81155 | Bouwkundig element

Sint-Pietersbrug

Kraaibosstraat (Zwevegem)
Ophaalbrugje gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ophaalbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug, inclusief de houten geleiders en dukdalven, een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in die tijd. De ophaalbrug bestaat uit volgende onderdelen: Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen. Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: ijzeren hameipoort (hameistijlen = geklonken open vakwerk met breed basis, door middel van bovenkoppelbalk in vakwerk in vakwerk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (open vakwerkbalken) door middel van diagonale verbanden (open vakwerkliggers) met elkaar verbonden. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Handbediening met horizontale windas en reductiekamwielen.


ID: 80958 | Bouwkundig element

Hoeve

Lettenhofstraat 2 (Zwevegem)
Vrij gaaf bewaarde hoeve, site al weergegeven sinds einde 18de eeuw, al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ook weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) als hoeve bestaande uit twee volumes op L-vormige plattegrond en twee kleinere volumes. Volgens de kadastrale gegevens worden de stalvleugel en schuur verbouwd/afgebroken circa 1882. Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit boerenwoning (noorden), stalvleugel (oosten), schuur (zuiden) en bakhuisje (zuidwesten). Lage, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekiezeld en deels begraasd erf. Gaaf bewaard vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning. Stalvleugel gedateerd 1879 in linkerzijpuntgevel. Dwarsschuur, vermoedelijk tevens daterend van 1879, waarschijnlijk later uitgebreid Noordelijke erfoprit gemarkeerd door vermoedelijk verlaagde bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten westen boomgaard.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Het goed te Moen

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 81321 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moenstraat 3 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1900, aan de straat afgezet door betonnen hekwerk. Dubbelhuis onder pannen zadeldak met gecementeerde plint en eenvoudige bakstenen lijstgevel.


ID: 81088 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 17 (Zwevegem)
Dieper in gelegen laag burgerhuis uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van witbeschilderde baksteen met aflijnende getrapte fries geritmeerd door lage steunberen.


ID: 81168 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Olieberg 78 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw met gewitte, verankerde baksteenbouw met aflijnende tandlijst en bewaarde vensters en luikduimen.