Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38901 resultaten


ID: 298 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vrijheidstraat 53 (Aalst)
Gedeeltelijk alleenstaande herenwoning met tuin. Enkelhuistype, twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moorsel

Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.


ID: 419 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zijpstraat 13 (Aalst)
Aan de voormalige spoorweg gelegen burgerhuis met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 420 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Zijpstraat 49 (Aalst)
Gemeenteschool, gebouwd in 1867 en vergroot met nieuwe klaslokalen in 1911 - 1931. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 422 | Bouwkundig element

Melkerij de Klaver

Zijpstraat 86A (Aalst)
Opgericht circa 1930 doch reeds stilgevallen in 1937. De melkerij bevindt zich links van de toegang tot een gesloten hoeve.


ID: 301 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zonnestraat 13 (Aalst)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder mansardedak en modillons.


ID: 304 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zonnestraat 25 (Aalst)
Herenhuis met Louis XV-invloed, van vier traveeën en twee bouwlagen, uit begin 20ste eeuw. Dit huis vormt het imposante middenstuk van drie aansluitende gebouwen, waarvan nummer 23 en het linker deel van nummer 25 de symmetrische elementen zijn.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 34550 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoogveld

Aalterstraat 84 (Aalter)
Kasteeltje gebouwd in 1925 in de bossen van het Hooggoed in Sint-Maria-Aalter; vandaag nog steeds gelegen in boomrijke, aangelegde omgeving, met grasveld rondom de woning. Neogotisch gebouw naar verluidt naar ontwerp van architect Carette en opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels en kantelen.


ID: 90585 | Bouwkundig element

Roobuisbrug

Barelstraat (Aalter), Mortelwalstraat (Ruiselede)
Brug over de Wantebeek, "Loobuis" (zie Atlas der Buurtwegen, 1842) of "Roobuisbrug" op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1898-1899. De Wantebeek vormt hier de grens met Aalter en Oost-Vlaanderen.