Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38901 resultaten


ID: 213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark Groot Park

Parklaan (Aalst)
Het zogenaamd Groot Park of Park schepen de Wolf bevindt zich ten zuidoosten van het stadscentrum van Aalst in het Osbroek. Het Stadspark werd opgekocht in 1910-1911 en werd in 1915-1916 aangelegd door Louis-Julien Breydel. Het park is voornamelijk bekend omwille van de grote diversiteit aan bomen.


ID: 208943 | Bouwkundig element

Woning Moens

Parklaan 77 (Aalst)
Deze woning aan de Parklaan in Aalst werd in 1941-1942 opgetrokken naar een ontwerp van architect Huib Hoste. Het huis is opgetrokken uit een skeletbouw van gewapend beton en baksteen. Het verschillende gevelparement in verspringende vlakken versterkt het kubistische effect van de vormgeving van de voorgevel.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 236 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van J. De Gheest

Pontstraat 76 (Aalst)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verankerde lijstgevel met zandstenen parement in groot verband op afgeschuinde sokkel, daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, naar ontwerp van architect J. De Gheest.


ID: 178 | Bouwkundig element

Rij arbeidershuizen

Popperodedries 33 e.v. (Aalst)
Rij arbeidershuisjes met één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat), uit de 19de eeuw.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 242 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Priester Daensplein 7 (Aalst)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 442 | Bouwkundig element

Brouwerij Goossens

Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 212437 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Moorsel

Raymond Uyttersprotstraat (Aalst)
Het oorlogsmonument naar ontwerp van J. Marin werd opgericht in 1920 op de hoek van de Raymond Uyttersprotstraat met de Kloosterstraat en de Leirekenstraat. Na de oorlog van 1940-1945 zijn ook de namen toegevoegd van de gesneuvelden en de weerstanders.