Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 201083 | Bouwkundig element

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213334 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd tijdens de oorlog gebruikt voor bijzettingen van Britse doden vanaf oktober 1914 tot mei 1915.


ID: 213335 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery Extension

Zonnebeekseweg (Ieper)
Brits militair ereperk met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Reginald Blomfield en W.C. Von Berg. De toegang bestaat uit een tegelpad en een smeedijzeren hek, gevat tussen twee witte pijlers. De begraafplaats wordt deels omhaagd, deels ommuurd. Er is een Cross of Sacrifice en Stone of Remembrance.


ID: 213390 | Bouwkundig element

Britse militaire post Red Tile House

Zonnebeekseweg (Ieper)
Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in een weide voor huisnummer 164. Deze militaire post fungeerde wellicht als commandopost of schuilplaats bij de nu verdwenen vlakbij opgetrokken Britse observatie- en mitrailleurpost van Red Tile House.


ID: 213631 | Bouwkundig element

Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

Zonnebeekseweg (Ieper)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een ereperk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen.


ID: 217047 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Zorgvlietstraat 63 (Ieper)
Geallieerde militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten westen van de 'Dickebusch Line', in een zone waar heel wat opslagplaatsen, barakkenkampen en medische voorzieningen waren ingericht.


ID: 213401 | Bouwkundig element

Britse militaire post Gordon Post Siding

Zuiderring (Ieper)
Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire post, gelegen in weide langs de Zuiderring, langs het voormalig traject van de spoorweg Ieper-Zonnebeke. Deze bunker werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Britse eenheden nabij Gordon Post Siding. Het betreft een typische 'elephant shelter', een betonnen constructie opgetrokken aan de hand van zware boogvormige golfplaten.


ID: 213541 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post Railway Cutting Dugouts

Zuiderring (Ieper)
Geallieerde betonnen militaire constructie tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij 'Railway Cutting Dugouts'.


ID: 213338 | Bouwkundig element

Zuidschote Churchyard

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Britse militaire ereperk met doden uit de Tweede Wereldoorlog, evenals vijf Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog, ten noorden van de kerk van Zuidschote.


ID: 201174 | Bouwkundig element

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.