Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 206212 | Bouwkundig element

Stadswoning Den Haenen Kam

Oude Markt 18 (Leuven)
Den Haenen Kam werd in 1916 ontworpen door O. Devos als een diephuis van één travee en vier bouwlagen onder een pannen zadeldak.


ID: 206263 | Bouwkundig element

Handelspand In de kleine klok

Oude Markt 39 (Leuven)
Handelspand dat met de steun van het Oeuvre Suisse Belge in 1917 naar ontwerp van L. Corthouts met behoud van de oudere kern heropgebouwd werd.


ID: 206267 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Weerelt

Oude Markt 44 (Leuven)
Drie traveeën en drie bouwlagen tellend breedhuis dat in 1917 werd gebouwd onder leiding van C. Goemans.


ID: 206271 | Bouwkundig element

Burgerhuis Den Peylkoker

Oude Markt 48 (Leuven)
Breedhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, en voorzien van een klokgevel, uit 1918 naar ontwerp van A. Vanden Eynde.


ID: 206276 | Bouwkundig element

Burgerhuis Adam en Eva, ontwerp van C. Goemans

Oude Markt 53 (Leuven)
Breedhuis dat in 1918 naar ontwerp van C. Goemans werd gebouwd met een neorenaissance gevel.


ID: 305673 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Prins de Lignestraat 21-25 (Leuven)
Het ensemble van drie burgerhuizen in eclectische stijl werd opgetrokken tussen 1913 en 1914 in opdracht van Karel Münzenberg en Francis Vrijdags. Ondanks het verschil in bouwheer en jaar, werden de drie woningen vermoedelijk wel door eenzelfde architect opgetrokken.


ID: 306289 | Bouwkundig element

Gemeenschapslokaal De Mess

Remylaan 16 (Leuven)
De Mess werd vanaf 1914-1919 gebouwd als eetruimte voor bedienden en kaderpersoneel verbonden aan de stijfselfabriek Remy en als hotel voor ingenieurs die er tijdelijk werkzaam waren. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Het functionele gebouw kreeg een verzorgde en statige vormgeving. De relatief grote authenticiteit van het pand wordt versterkt door de aanwezigheid van het oorspronkelijke hekwerk ter hoogte van de voortuin.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 206500 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Tervuursevest 38-42 (Leuven)
Volgens een gevelsteen in 1914 opgetrokken reeks identieke rijhuizen met twee traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 305709 | Bouwkundig element

Burgerhuis Les Iris

Tiensesteenweg 164 (Leuven)
Burgerhuis Les Iris werd gebouwd in 1915 in opdracht van André Attibart, naar ontwerp van architect Georges Decock, die zeer actief was in het Leuvense gedurende de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. In tegenstelling tot de eclectische wederopbouwstijl die zijn oeuvre kenmerkt, opteerde Decock voor Les Iris voor de cottagestijl. De bouwaanvraag spreekt van een ‘maison de campagne’. Het burgerhuis kan als een zeer vroeg voorbeeld van de toepassing van de cottagestijl gezien worden voor de Tiensesteenweg alsook voor de ruimere omgeving.