Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 216674 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Stützpunkt Kerkhoek

Brugsesteenweg 61 (Middelkerke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog die deel uitmaakte van het 'Stützpunkt Kerkhoek'. Dit steunpunt was opgericht tussen de '1. Stellung', de 'Mannekensveer-Riegel' en de 'Artillerie-Schütz-Stellung', bij een hoeve die wordt aangeduid als 'Pignon à 2 trous'.


ID: 54827 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Dorpsstraat (Middelkerke)
De begraafplaats werd aangelegd door de Duitse bezetter als oorlogsbegraafplaats in 1915. de graven werden in 1957-1958 ontruimd en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats te Vladslo. In dit zelfde jaar wordt het kerkhof rondom de kerk van Leffinge verplaatst hier. Bakstenen ingangsgebouw met modernistisch inslag: centrale rondbogige doorrit onder scherp zadeldak. Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vrijstaand voormalig Duits mausoleum voor de gesneuvelde soldaten, in 1915 gebouwd door de bezetter naar ontwerp van Hauptmann Lowenstein.


ID: 217062 | Bouwkundig element

Duitse regimentscommandopost

Fleriskotstraat 15 (Middelkerke)
Duitse bunker die fungeerde als commandopost voor de bevelhebbers van een regiment met observatietoren op het dak. De bunker is in de zomer van 1917 opgetrokken bij een hoeve, die op Belgische militaire stafkaarten stond aangeduid als 'Pigeonnier' (duiventil).


ID: 216761 | Bouwkundig element

Duitse bunker Wassernesthof

Gistelstraat 15 (Middelkerke)
Duitse bunker, opgetrokken bij een hoeve die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Les 2 contreforts', op Duitse stafkaarten met 'Wassernesthof'. De bunker maakte deel uit van de 'Spermalie-Riegel', een dwarsstelling tussen de '2. Stellung' en de 'Flandern I Stellung'. De bunker was wellicht bedoeld als telefooncentrale.


ID: 216698 | Bouwkundig element

Duitse commandopost IJzer

Kerkhoekstraat (Middelkerke)
Duitse betonnen constructie uit de Eerste Wereldoorlog, oorspronkelijk opgetrokken langs de noordoostelijke IJzeroever, die de Duitse frontlijn vormde. Ten westen van de IJzer was het gebied bijna volledig geïnundeerd en waren Duitse en Belgische voorposten ingericht, die via brugjes over de IJzer en passerellen bereikt konden worden.


ID: 216700 | Bouwkundig element

Duitse betonnen muur IJzerdijk

Kerkhoekstraat (Middelkerke)
Restanten van Duitse militaire infrastructuur uit de Eerste Wereldoorlog, oorspronkelijk opgetrokken langs de noordoostelijke IJzeroever, die de Duitse frontlijn vormde. Ten westen van de IJzer was het gebied bijna volledig geïnundeerd en waren Duitse en Belgische voorposten ingericht, die via brugjes over de IJzer en passerellen bereikt konden worden.


ID: 216707 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Langekoestalstraat (Middelkerke)
Duitse bunker, in 1917 opgetrokken achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' en vóór de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. In de omgeving zijn verschillende bunkers opgetrokken, waaronder observatieposten en commandoposten, evenals vele barakken.


ID: 216765 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Leffingestraat 41 (Middelkerke)
In een weide net ten noordwesten van de hoeve ligt een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, waartegen tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats gebouwd is. Tegen een hoevegebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een bijkomende schuilplaats en een bakstenen manschappenverblijf gebouwd.


ID: 216709 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Kleiner Hof

Loviestraat 12 (Middelkerke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij 'Kleiner Hof' of 'Ferme Timide', aldus de toegekende benaming op Duitse respectievelijk Belgische militaire stafkaarten. Langs de Loviestraat, op Duitse stafkaarten aangeduid met 'Langestraβe' waren heel wat camouflageschermen opgetrokken, wellicht bedoeld om de vele batterijen in de omgeving voor de vijand te maskeren.


ID: 216672 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Mechelhof

Mechelhofweg (Middelkerke)
Duitse militaire post, in de winter van 1917-1918 opgetrokken ten oosten van de 'Flandern I Stellung', ten westen van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. De bunker is opgetrokken tussen twee 'Batl. St.' ('Bataillon Stand' of commandopost voor bataljon).