Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 300633 | Bouwkundig element

Sint-Annaschool

Rootstraat 34 (Tervuren)
De Sint-Annaschool werd opgericht in 1898 in het zogenaamde kasteel van Langrand-Dumonceau en werd in 1915 aan de rechtse zijde, ter plaatse van de vroegere stallen, uitgebreid met een huishoudschool.


ID: 86547 | Bouwkundig element

Slotklooster van de Passionistinen Mater Dolorosa

Blekerijstraat 22 (Tielt)
Slotklooster van de Passionistinen, zogenaamd "Mater Dolorosa", neogotisch kloostercomplex ingewijd in 1905 als eerste Belgische Passionistinenklooster. Sober neogotisch gebouwencomplex met kloostervleugel van 1905 en kapel naar ontwerp van de Franse architect Sussenaire van 1914-1919.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 86754 | Bouwkundig element

Café Oud Thielt met feest- en filmzaal

Krommewalstraat 6 (Tielt)
Voormalig café "Oud Thielt" met feest- en filmzaal. Pittoresk pand met middeleeuwse kern verbouwd in 1912 met een gevel in een fantasievolle historiserende mengeling van traditionele stijlen. Heden nog steeds opvallende straatgevel gemarkeerd door drie topgevels: links, trapgevel onder haaks zadeldak, centrale puntgevel op gestrekte uiteinden en rechterpuntgevel; beide puntgevels met overkragende overstek en aansluitend op zadeldak. Gebruik van witsteen voor gebeitelde kopjes in top of verwerkt in ontlastingsbogen en voor gevelcartouches met gebeitelde opschriften. Links, verbouwde poortingang met brede korfboogtoegang. Erboven, decoratief nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Recentere verdiepte cafétoegang. Haakse bakstenen achterbouw van feestzaal.


ID: 86770 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Koningen

Markt 9 (Tielt)
"Sir Oliver", voormalige herberg "De Drie Koningen" gebouwd volgens kadaster in 1914 in opdracht van weduwe Ailliet-Defortrie en haar zoon herbergier August Ailliet, dit na sloop van een ouder pand. Smalle rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder koepelvormig mansardedak; centrale dakkapel onder plat dak.


ID: 86819 | Bouwkundig element

Drie dorpswoningen

Pontweg 21-25 (Tielt)
Drie eenlaagswoningen volgens kadaster samen opgetrokken in 1915 in opdracht van Louisa Pickery uit Tielt. Verankerde baksteenbouw onder groot mansardedak.


ID: 86836 | Bouwkundig element

Hoeve 't Haelewijnsche

Rijkegemkouterstraat 19 (Tielt)
Historische hoeve "'t Haelewijnsche", heden hondenkwekerij. Zogenaamd naar de middeleeuwse heerlijkheid "'t Halewynsche", eertijds in bezit van Gelein van Halewijn. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie vier losstaande volumes worden weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 86900 | Bouwkundig element

Burgerhuis met  magazijnen

Stationstraat 66 (Tielt)
Half vrijstaand woonhuis met achterliggende magazijnen gebouwd in 1916. Bouwheer is Gilbert De Smet die hier de handel in bouwmaterialen van zijn vader Eugène, opgericht kort vóór de Eerste Wereldoorlog, verder zet. Na de sluiting van de zaak in 1970 is dit lange tijd het woonhuis van kunstschilder Frank Bogaert. Geelbakstenen parement met doorlopende banden in geglazuurde baksteen. Frequent gebruik van natuursteen voor onder meer hoge plint, onderdorpels, aanzetstenen van segmentboogstrekken (bovenverdieping). Inkom met natuurstenen blindnissen en belendende zuiltjes uitlopend op imposten met gesculpteerde florale motieven.


ID: 86928 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Vijfpachtgoenstraat 27 (Tielt)
Boerenwoning van hoeve, die minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Eenlagig woonhuis met aangebouwde stal, gebouwd omstreeks 1915. Baksteenbouw met decoratieve getrapte baksteenfries onder zadeldak.