2342 resultaten
ID: 78572 | Bouwkundig element
Houtlandstraat 12 (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog met een vrij gesofisticeerd ontwerp, in vergelijking met andere bewaarde Duitse constructies uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Hiervan getuigt onder meer de uitwerking van het dak, de borstwering, het afdak, de vensteropeningen met schuine vlakken, enzovoort.
ID: 78568 | Bouwkundig element
Houtlandstraat 4 (Diksmuide)
Ingebouwde Duitse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in de stal van een kleine, verbouwde wederopbouwhoeve, ten zuidoosten van de Duitse militaire begraafplaats in het "Praatbos". De betonnen constructie bestaat uit een korte gang, die uitgeeft op een grotere binnenruimte met bewaarde uitsparingen voor houten balken. Achtergelegen kleinere ruimte.
ID: 78571 | Bouwkundig element
Houtlandstraat 8 (Diksmuide)
Gebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn.
ID: 78244 | Bouwkundig element
Ijzerdijk (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, net ten noorden van de beruchte 'Dodengang'.
ID: 213594 | Bouwkundig element
Ijzerdijk (Diksmuide)
Betonnen restanten van de 'Redoute Elisabeth' uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de IJzerdijk (amper enkele meters van de IJzer verwijderd), ter hoogte van de Jagersstraat, in de berm voor het woonhuis nummer 31.
ID: 78243 | Bouwkundig element
Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.
ID: 78482 | Bouwkundig element
Kastanjeplein (Diksmuide)
Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in de (restanten van de) voormalige pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bijkomende etage op de toren toegevoegd.
ID: 78204 | Bouwkundig element
Klerkenstraat 2 (Diksmuide)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse tweede stelling. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917 in een bestaand bakstenen gebouw. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen.
ID: 78574 | Bouwkundig element
Kortewildestraat (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, met twee rechthoekige ruimtes en een aanbouw met een mangat.
ID: 78361 | Bouwkundig element
Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.