Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 214017 | Bouwkundig element

Duits kruis

Ijzerwinningstraat (Halen)
Hardstenen kruis als enige restant van een Duitse begraafplaats van tijdens de Eerste Wereldoorlog gelegen ten oosten nabij de IJzeren Winninghoeve.


ID: 300946 | Landschappelijk geheel

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.


ID: 200660 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Halen

Liniestraat (Halen)
De beboomde begraafplaats wordt afgesloten door een straathek op bakstenen voet met dekstenen en gootmonden van blauwe hardsteen. Een afgeronde, ontdubbelde trappenpartij met 4 treden leidt naar de hoger gelegen dodenakker met sobere aanleg.


ID: 21779 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij

Zwarte Duivelsstraat 20 (Halen)
Voormalige jeneverstokerij welke reeds omstreeks 1911 stilviel. Woonhuis in 1914 door brand vernield en nadien opnieuw opgebouwd.


ID: 214906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Guido Gezellestraat (Halle)
Kapel uit 1916, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog, op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder arduinen zadeldak en neogotisch uitgewerkte puntgevel met drielobmotief.


ID: 39508 | Bouwkundig element

Stadswoning

Maandagmarkt 1 (Halle)
Na oorlogsschade in 1918 herbouwd huis, ter vervanging van een woning uit 1696.


ID: 85248 | Bouwkundig element

Bijgebouw van kasteeltje Vermeire

Aartstraat 7 (Hamme)
Bijgebouw van het verdwenen Kasteel Vermeire. in 1914 als scheikundig ontledingsgebouw opgetrokken door fabrikant Albert Vermeire-Vermeire. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak, aan de voorzijde gemarkeerd door een driekwartrond hoektorentje.


ID: 84787 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bootdijkstraat 104 (Hamme)
Kleine bakstenen dorpswoning van één bouwlaag onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1916.


ID: 84802 | Bouwkundig element

Winkel

Burgemeester Lemmensstraat 46 (Hamme)
Winkelhuis, volgens kadasterarchief in 1914 door César D'Hollander, olieslager te Moerzeke, nieuw gebouwd huis. Vrijstaande bakstenen woning met blinde zijgevels, onder zadeldak.


ID: 85293 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

De Ring 3 (Hamme)
Burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met rechts lager poortgebouw, gerealiseerd circa 1914 in een cottage-getinte stijl.