Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19905 resultaten


ID: 15976 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstadestraat 75 (Alveringem)
Schuin op de straat ingeplant burgerhuisje, horend bij een kleine huizengroep (klein gehucht).


ID: 16438 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kazernestraat 7 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, ten noorden van een deels gedempte omwalling; U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een grotendeels verhard erf. Boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Stallen, gedateerd 1936.


ID: 213251 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkstraat (Alveringem)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en werd na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Hoogstade opgericht. Op een vierkante basis en een sterk geprofileerd voetstuk met S-vormige voluten opzij en een zware kroonlijst.


ID: 92100 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Reeds van vóór 1600 was er een orgel in de kerk van Leisele. In 1633 zou een nieuw orgel gekocht zijn.


ID: 213253 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Leiseledorp (Alveringem)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van Leisele en dateert van 1921.


ID: 15902 | Bouwkundig element

Brouckmolen

Lindestraat 13 (Alveringem)
De Brouckmolen is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Aanvankelijk fungeerde de molen als olie- en als korenmolen, maar na enkele decennia werd de olieslagerij afgestoten en bleef enkel de graanmolen operationeel.


ID: 15900 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Lindestraat 8 (Alveringem)
Midden deels omhaagde weide en haaks op de straat ingeplant hoevetje aanleunend bij het langgestrekte type wegens normale uitbreidingen. Eén bouwlaag met links dwarsschuurtje + stal van drie traveeën + woongedeelte van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak met hanggoot.


ID: 16440 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Linseledreef 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, geheel omgeven door populieren; oprit naar woonhuis afgezoomd met kastanjelaars; willekeurige schikking van gebouwen rondom een deels verhard, deels begraasd erf; moestuin achter de woning. Ten noorden van erf, boerenhuis van zeven traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (mechanische pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Links van woning, voormalig bakhuis. Rechts van boerenhuis, voormalig wagenhuis.


ID: 16079 | Bouwkundig element

Hoeve

Lostraat 16 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom onverhard, deels begraasd erf. Boerenhuis met voortuintje. Ten noorden, boomgaard. Ten noordoosten, rest van omwalling. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); overstekende dakrand op houten modillons; deels manke bedaking tengevolge uitbouw. Oude kern gedateerd 1742. Ten zuidoosten, bakstenen stalgebouw en achter het boerenhuis, bakhuis.


ID: 15843 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Herberg 7 (Alveringem)
Meerledige hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen rondom een grotendeels gebetonneerd erf, midden de vlakte. Zichtbepalende dwarsschuur. Ten noorden van het erf, boerenhuis van twee traveeën, links stalling + twee traveeën opkamer + vijf traveeën lager woonhuis, en één bouwlaag onder een doorlopend, gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand, volgens de bewoners daterend van 1867.