6304 resultaten
ID: 4766 | Bouwkundig element
Zwartzustersstraat 20 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Restauratie/renovatie door bOb Van Reeth en Danie Staut in 1976-1984.
ID: 4767 | Bouwkundig element
Zwartzustersstraat 22 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, in een gevelsteen gedateerd 1642. Restauratie/renovatie door bOb Van Reeth en Danie Staut in 1976-1984.
ID: 81441 | Bouwkundig element
Berkenlaan 2, Kerkstraat 84-86 (Anzegem)
Oorspronkelijk armenschool en weeshuis opgericht door pastoor Karel Derache, de eerste gebouwen werden in gebruik genomen in 1828. Huidig complex, deels opgetrokken in 1927 en deels in 1939 en 1945. Drie, aan de straat gelegen klassenvleugels en één vleugel loodrecht op de straat ingeplant. Naastgelegen hoeve met eerste steenlegging in 1853. Aan de overzijde van de Berkenlaan rustoord voor bejaarden van de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, opgetrokken van 1976 tot 1983 naar ontwerp van J. Dedeurwaarder, A. Van Gheluwe en H. Van Steenkiste.
ID: 81726 | Bouwkundig element
Beukenhofstraat 35 (Anzegem)
Burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door ijzeren hek. Enkelhuis van gele baksteen met aflijnende fries. Deels vernieuwd schrijnwerk. Naastgelegen schuur, tegen de rooilijn.
ID: 81411 | Bouwkundig element
Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.
ID: 81653 | Bouwkundig element
Hofdries 7 (Anzegem)
Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht maar in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Heden hoeve met semigesloten opstelling bestaande uit bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met linde voor het woonhuis. Aan de straat gelegen kapelletje uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Ten noorden boerenhuis met fraai uitgewerkte bakstenen lijstgevel met druiplijstje en muizentandfries.Ten zuiden voormalige dubbele dwarsschuur, heden deels verbouwd tot ast.
ID: 81661 | Bouwkundig element
Kapellestraat (Anzegem)
Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gesigneerd "J. POLLET, AVELGEM". Opgericht in 1905 en vanaf de Eerste Wereldoorlog gewijd aan de gesneuvelden en opgeëisten. In oorsprong standbeeld van Sint-Arnoldus te paard op arduinen sokkel. Het oude monument werd vermoedelijk reeds een eerste maal vervangen na de Tweede Wereldoorlog (zie oude prentbriefkaarten).
ID: 81765 | Bouwkundig element
Oudenaardestraat (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van Christ Vastesaeger. Bedehuis met rechthoekige plattegrond, bruine baksteen horizontaal belijnd door betonnen muurbanden, tevens gebruik van glasdallen.
ID: 81565 | Bouwkundig element
Pastoor Verrieststraat (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats.
ID: 81776 | Bouwkundig element
Pieter Busschaertstraat 2 (Anzegem)
Vermoedelijk directeurswoning van naastgelegen bedrijf. Enkelhuis uit de jaren 1940-1950 van rode baksteen verfraaid door granito lateien. Pannen schilddak. Bewaarde deur in portaal met afgeronde hoeken oplopend in erker.