Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6304 resultaten


ID: 207478 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Brabantstraat, Solwaterstraat (Ardooie)
Opgericht in 1998 ter vervanging van een ouder muurkapelletje, gebouwd na de bevrijding in 1944, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kapel wordt beschaduwd door een treurwilg. Open veldkapel in rode baksteenbouw onder zadeldak in Boomse pannen. Spitsboogtoegang met ijzeren hek met speerpuntbekroning.


ID: 207494 | Bouwkundig element

Klooster en school

Brugstraat 32, 30A, Wezestraat 2, 6 (Ardooie)
Klooster van de zusters van de Heilige Kindsheid, met naastgelegen school Instituut van de Heilige Kindsheid. Gebouwenbestand voornamelijk uit de 20ste eeuw, met 19de-eeuwse overblijfselen, onder meer de kern van het kloostergebouw en de achterliggende kapelvleugel. Amalgaam van klooster- en schoolgebouwen van diverse bouwfasen, voornamelijk bestaande uit vleugels in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.


ID: 207503 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Burgerleenstraat (Ardooie)
Oorspronkelijk Fatimakapel. Opgetrokken in 1988, ter vervanging van de kapel die gebouwd werd in 1944 door Staf Vermandere, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 208184 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Capucijnestraat (Ardooie)
Ook "Forches kapel" genoemd. Opgetrokken rond de jaren 1950 door echtpaar Deforche-Bouckaert aan de oostelijke toegang van hun hoeve, om genezing te bekomen. Roodbakstenen pijlerkapel onder zadeldakje met bekronend kruis. Beglaasde mijtervormige opening. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.


ID: 207505 | Bouwkundig element

Sculptuur met gedenkplaat

Cardijnlaan (Ardooie)
Sculptuur met gedenkplaat (bij nummer 1), naar ontwerp van beeldhouwster Joske Noyelle uit Ardooie. Bakstenen pijler met koperen gedenkplaat met vermelding dat de bejaardenwoningen (nummers 1-25) werden opgericht door het OCMW Ardooie en ingehuldigd op 30 september 1994.


ID: 207506 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Cardijnlaan (Ardooie)
Pijlerkapel in rode baksteenbouw onder zadeldakje in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Getraliede spitsboognis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw van Halle.


ID: 208187 | Bouwkundig element

Gedenkteken Kampioenschap van Vlaanderen

Dorpsplein (Ardooie)
Gedenkteken naar ontwerp van architect José Cauwe uit Ardooie. Ingehuldigd in 1990 naar aanleiding van de 75ste editie van de dagkoers voor profrenners voor het eerst verreden in 1908. Grotendeels in beton opgetrokken monument van twee rechtopstaande betonblokken op een glooiende sokkel die aan de bovenzijde bekleed met kasseien. Eerste betonblok met kwartholle uitsparing waarop een gestileerde beeltenis van een wielrenner (staal).


ID: 92190 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Dorpsplein 27 (Ardooie)
Een orgel, afkomstig uit het Rijke Klaren-klooster in Brugge, en waarschijnlijk met nog hoge erfgoedwaarde, ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1951 werd op het West-doksaal een nieuw orgel gebouwd door Jos. en P. Loncke (Esen). Rond 2007 werd ook het Busschaert-orgel uit de voorgoed gesloten parochiekerk van Bossuit overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp, als koororgel.


ID: 208194 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Drogenbroodstraat (Ardooie)
Voormalige vlasfabriek met kunstmatige roterij en magazijnen thans gebruikt als opslagplaats. Kleine schuur in betonskeletbouw met opvullingen in betonplaat, grote vlasschuur in betonsteen, beiden met grote metalen schuifdeuren en golfplaten dak.


ID: 207521 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Groenboomgaardstraat (Ardooie)
Opgetrokken circa 1950 door André Delarue als gelofte voor genezing. Gelegen bij de oprit van hoeve nummer 21 en geflankeerd door cipressen in een bloemperkje afgeboord met buxus. Taps oplopende bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje in rode mechanische pannen.