Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6304 resultaten


ID: 88994 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Den Overzet 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers en smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Boerenwoning bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit.


ID: 89215 | Bouwkundig element

Kapel De vlucht naar Egypte

Egyptestraat (Beernem)
Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in 1989. Toegankelijke kapel in baksteenmetselwerk onder zadeldak bedekt met rode dakpannen. Voorgevel met segmentboogvormige deuropening bekroond door ingewerkte tegel met bouwdatum en tafereel voorstellend de Vlucht naar Egypte.


ID: 89363 | Bouwkundig element

Devotiekapel ter ere van Maria, Koningin van de Vrede

Eiland (Beernem)
Kapel, gelegen aan het begin van de toegangsdreef naar Eiland nummers 19 en 20 en geflankeerd door twee lindebomen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gereconstrueerd in 1982 met recuperatie van datumsteen 1680.


ID: 89003 | Bouwkundig element

Militair domein

Fortstraat (Beernem)
Militair domein gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Lage roodbakstenen volumes uit de jaren 1950-1960.


ID: 89011 | Bouwkundig element

Hoeve 't Groot Kerkegoed

Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.


ID: 88935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapelletje met lindeboom

Heirweg, Reigerlostraat (Beernem)
Devotiekapel met linde toegewijd aan Maria en gebouwd in 1954 (Maria-jaar) in opdracht van de broeders van liefde.


ID: 89221 | Bouwkundig element

Dorpswoning

J. Creytensstraat 8 (Beernem)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Volgens het kadaster gebouwd in 1891. Verbouwde begane grond in functie van de aanwezige winkel, uit de jaren 1960.


ID: 89023 | Bouwkundig element

Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Kardinaal Cardijnlaan (Beernem)
Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, gebouwd in 1977 ter vervanging van een oud staakkapelletje.


ID: 89034 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kasteelhoek 39 (Beernem)
In 1862 worden volgens het kadaster alle bestaande gebouwen afgebroken en wordt het huidige vrijstaand woonhuis met ten westen twee landgebouwen gebouwd. In 1974 wordt één hiervan afgebroken en worden drie bijkomende nutsgebouwen opgetrokken. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Vrijstaand nutsgebouw aan de straatzijde, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als varkensstal.


ID: 89227 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte

Kernemelkstraat 8 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte. Het woonhuis is reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1809 en op dezelfde manier weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830.