Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6304 resultaten


ID: 89249 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Magdalenen

Knesselarestraat 120 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf. Boerenwoning van vier traveeën + twee opkamertraveeën en twee geïntegreerde staltraveeën. Oude kern zeker teruggaand tot de 17de eeuw. Vrijstaand bakhuisje, reeds afgebeeld op de kaart van 1760 maar dateert wellicht uit de 17de eeuw. Vrijstaande schuur; kern staat mogelijk reeds afgebeeld op een kaart van 1760, maar einde 18de eeuw is het volume opmerkelijk uitgebreid.


ID: 89254 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellenhof

Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.


ID: 89405 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Lattenklieversstraat 46 (Beernem)
Vrijstaand gebouw omringd door parking en monumentale ceder en beeld De Lattenkliever op bakstenen sokkel met opschrift. Gemeentehuis gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect J. Claeys uit Ruiselede.


ID: 89036 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Legeweg 9 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw volgens kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 89038 | Bouwkundig element

Hoeve Het Lijsterhof

Lijsterhoek 16 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verhard erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw. De geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd is gedeeltelijk ingestort.. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.


ID: 89270 | Bouwkundig element

Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein

Markt (Beernem)
Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein.In 1917 werd eerst een bunker met vierkante plattegrond gebouwd. Om de bunker af te schermen van de Engelse verkenningsvliegtuigen lieten de Duitsers de bunker overkappen met een achthoekige kioskbasis.


ID: 89039 | Bouwkundig element

Devotiekapel toegewijd aan Maria

Meerbergstraat (Beernem)
Gebouwd tijdens het Maria-jaar 1954. Halfronde muur van gele baksteen waarin centraal een segmentboogvormige vensteropening met glas-in-loodvulling.


ID: 89042 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mexicostraat 3 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype volgens jaarsteen te dateren 1866. Het erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan overhoeks geplaatste hekkenpijlers met driehoekige bekroning. Ten oosten van het heraangelegd erf een boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Geïntegreerde stal en schuur onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan de eindgevel voorzien is van aanvliegopeningen voor duiven.


ID: 89048 | Bouwkundig element

Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954

Noendreef (Beernem)
Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954. Rechthoekige pijler in rode baksteen onder zadeldak van rode pannen.


ID: 89283 | Bouwkundig element

Waterput

Oudezakstraat (Beernem)
Waterput gelegen in een aangelegd parkje zogenaamd het "bevrijdingspleintje" gelegen achter het gemeentehuis van Oedelem. Gedenkplaat aangebracht op een waterput naar ontwerp van architect Karel Stroobandt. Uitgevoerd in opdracht van de gemeente, onthuld op 8 september 1948 in aanwezigheid van een afvaardiging van het Canadese leger.