200 resultaten
ID: 34080 | Bouwkundig element
Lichtelarestraat 45 (Lochristi)
Historisch belangrijk als omgrachte site met middeleeuwse oorsprong, namelijk de curtis Lichtelaar, één van de ontginningscentra en latere pachthoeve van de Gentse Sint-Baafsabdij. Vrij groot peervormig boerenerf omringd door walgrachten afgezoomd door een populierenrij en knotwilgen.
ID: 18071 | Bouwkundig element
Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.
ID: 40110 | Bouwkundig element
Steenhuffeldorp 16A (Londerzeel)
Tijdens verschillende bouwcampagnes opgetrokken kerk met toren van zandsteen met romaanse kern van de 12de eeuw, 15de-eeuws koor en neoclassicistisch schip van 1826, vergroot in 1909 naar plannen van Henri Meyns.
ID: 42661 | Bouwkundig element
Kerkplein 1 (Lubbeek)
De oorspronkelijk romaanse kerk met ingebouwde westtoren van circa 1200, werd in 1780 herbouwd in classicistische stijl, de kerk is omringd door een ommuurd kerkhof met enkele waardevolle grafmonumenten.
ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.
ID: 86171 | Bouwkundig element
Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.
ID: 49677 | Bouwkundig element
Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.
ID: 52564 | Bouwkundig element
Markt (Meerhout)
Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren met barokke peerspitsbekroning, ommuurd en omhaagd omringend kerkhof.
ID: 40184 | Bouwkundig element
Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.
ID: 56295 | Bouwkundig element
Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.