1570 resultaten
ID: 84 | Bouwkundig element
't Maegelijnplein 1, Kattestraat 32-34 (Aalst)
De Heilige Geestkapel is een restant van het Godshuis Tafel van de Heilige Geest en klimt op tot een bouwfase van 1470. Gerestaureerd in 1893 en vanaf 1901 vergroot met twee traveeën naar het oosten en oprichting van een nieuwe sacristie onder leiding van architect Jules Goethals. Van de neogotische interieuraankleding vanaf 1909 getuigt nog een glasraam van Jozef Casier. Deel ingebouwde, rechthoekige kapel onder leien zadeldak met dakruitertje, bekroond met een gebogen naaldspits, bestaat uit een verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de afgeschuinde sokkel en afwerking der muuropeningen.
ID: 140017 | Archeologisch geheel
Aalst (Aalst)
Deze zone omvat de historische stadskern van Aalst.
ID: 135121 | Landschappelijk geheel
Baardegem, Meldert (Aalst), Asse (Asse), Mazenzele, Opwijk (Opwijk)
Het overgrote deel van het Kravaalbos, op grondgebied van Aalst, Opwijk en Asse, maakte sinds de 14e eeuw deel uit van het domein van de benedictinessenabdij van Vorst, een stichting van de abdij van Affligem. De boscomplexen Kravaalbos en Affligembos waren eens delen van eenzelfde bosgebied, het zogenaamde 'Asscherholt', dat op zijn beurt kan beschouwd worden als een restant van het Kolenwoud.
ID: 127179 | Bouwkundig element
Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.
ID: 308 | Bouwkundig element
Baardegem-Dorp 43A (Aalst)
Laatromaans kerkje met vermenging van vroeggotische en barokke elementen, opgetrokken in het tweede kwart van de 13de eeuw voor de nieuwe zelfstandige parochie en centraal gelegen op de dorpsplaats midden een beboomd vernauwd kerkhof met slordig verspreide grafstenen uit de 17de tot de 19de eeuw. Het vroegromaanse zaalkerkje werd omgebouwd tot het huidige koor en in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid.
ID: 307758 | Archeologisch geheel
Bergsken, Koebrugstraat, Pachting (Aalst)
De archeologische zone Moorsel-Hof Te Eksel is een goed bewaarde middeleeuwse castrale motte die in de late middeleeuwen evolueerde tot site met walgracht in de vallei van de Molenbeek.
ID: 382 | Bouwkundig element
Grote Baan (Aalst)
Laatgotische kapel uit de tweede helft van de 15de eeuw met latere aanpassingen en restauratie van 1970. Eenvoudige plattegrond: rechthoekig gebouw van twee traveeën met driezijdige sluiting.
ID: 44 | Bouwkundig element
Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.
ID: 48 | Bouwkundig element
Grote Markt 5 (Aalst)
In zijn huidige vorm, breedhuis van vier traveeën onder later mansardedak met twee dakkapellen. In de achtergevel bevindt zich een jaarsteen 1688, wijzend op een toenmalige wederopbouw.
ID: 416 | Bouwkundig element
Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.