Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 34245 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Bevrijdersstraat (Moerbeke)
Driebeukige halllenkerk met schip van acht traveeën van rond 1300, verbouwd circa 1690; sacristiegevel gedateerd 1764.


ID: 34269 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongendreef 92 (Moerbeke)
Aanvankelijk een 15de-eeuwse kloosterhoeve opgericht door de premonstratenzers van Drongen bij Gent, in 1797 openbaar verkocht. Heden bescheiden hoeve met aan de straat gebouwd boerenhuis van drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk uit de 19de eeuw.


ID: 52686 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1852-1853 met geïntegreerde laatgotische toren van circa 1500, rond de kerk boerenkrijgmonument en oorlogsmonument.


ID: 13587 | Bouwkundig element

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 13659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Benedictus

Wouwstraat (Mortsel)
Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde vierkante zandstenen westtoren uit de tweede helft van de 15de eeuw, omgeven door grasperken.


ID: 38627 | Bouwkundig element

Goed ter Lucht

Steenweg Deinze 126 (Nazareth)
Oud pachtgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. Heden nog rechthoekig omwald goed met grotendeels vernieuwd woonhuis uit eind 19de eeuw en stallen op met gras begroeid en verhard erf.


ID: 38624 | Bouwkundig element

Hoeve Stede ter Steene

Venecoweg (Nazareth)
Voormalig zogenaamd "Stede ter Steene", opklimmend tot eind 14de eeuw, sinds eind 18de eeuw bekend als "Papelen kasteel", naar de toenmalige eigenaar Dionesius Papeleu. In het landboek van 1777 omschreven als: "behuyst pachthof en speelgoet mette wallen ende een singele". Oorspronkelijk rechthoekig omwald goed met toegang in het zuiden en lange toegangsdreef.


ID: 307729 | Bouwkundig element

Spaans Toreken

Kasteelgang 6 (Niel)
Zogenaamd Spaans Toreken, woontoren of donjon uit de tweede helft van de 15de of de eerste helft van de 16de eeuw. De woontoren staat op een verhevenheid, wellicht het afgevlakte restant van een motte uit de volle middeleeuwen. Rond de verhevenheid is het verzonken tracé van de ringgracht nog herkenbaar.


ID: 200701 | Bouwkundig element

Kattesas of Oude Veurnesas

Albert I laan (Nieuwpoort)
Het sas werd herbouwd in 1818, toen de versterkingswerken rond Nieuwpoort gemoderniseerd werden in het kader van de uitbouw van de Wellingtonlinie. De werken werden uitgevoerd door een lokale aannemer, wellicht op basis van plannen opgemaakt door de Brugse ingenieur Jacob Dekaestecker. In 1876-1878 werd het sas nogmaals herbouwd, toen ook het volledige Ganzenpootcomplex heraangelegd werd. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd geprobeerd om via het Kattesas de IJzervlakte te laten overstromen. Van het Oude Veurnesas bleven de sluiswanden in blauwe hardsteen bewaard.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.