Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 200707 | Archeologisch element

Vuurtoren De Vierboete

Kromme Hoek (Nieuwpoort)
De Nieuwpoortse Vierboete - een verbastering van het Franse "Bouter le feu" - werd gebouwd in de late 13de -begin 14de eeuw, de periode dat de Duitse Hanze onder leiding van de stad Lübeck maritieme contacten aanknoopte met de Vlaamse steden.


ID: 16584 | Bouwkundig element

Hal en Belfort

Marktplein 6 (Nieuwpoort)
Hal en Belfort op zuidelijke marktzijde ten noordoosten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk; rechts palend aan het stadhuis via overbouwde doorgang naar het Hendrik Geeraertplein. Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog naar oorspronkelijke plannen heropgebouwd in 1921-1923 onder leiding van architect J. Viérin. Rechthoekig halgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met licht uitspringende, doch voorts ingebouwde oostelijke vierkante belforttoren met vijf registers.


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 3095 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Gasthuisstraat (Nijlen)
Rijk geornamenteerde kerk in Brabantse hooggotiek, door S. Leurs geciteerd als lentebloesem van de Brabants gotiek.


ID: 3225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat (Nijlen)
Georiënteerde, zandstenen kruiskerk met deels ingebouwde westtoren van witte natuursteen onder leien zadeldak.


ID: 9431 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Beekstraat (Ninove)
De plattegrond ontvouwt een ingebouwde laatgotische westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën met zijbeuken uit de 18de eeuw en een smaller halfrond gesloten koor van een rechte travee geflankeerd door twee sacristieën uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de oudste delen; ommuurd gedesaffecteerd kerkhof met hek en classicistisch getinte arduinen hekpijlers uitlopend op siervaasbekroning aan de westzijde.


ID: 9337 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Eichemstraat 190 (Ninove)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat te midden een omringend kerkhof, is een zaalkerkje dat in zijn huidige vorm tot de 14de-15de eeuw teruggaat en waaraan in de 18de eeuw een pseudotransept werd toegevoegd. De kerk is voorzien van een klein kerkhof, omringd door een herbouwd bakstenen muurtje met ezelsrugafdekking.


ID: 9353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Geraardsbergsesteenweg 308 (Ninove)
Parochiekerk met omringend deels ommuurd kerkhof met enkele graftekens tegen de kerkmuur. Oorspronkelijk afhankelijk van de Sint-Adrianusabdij van Geraardsbergen. De gotische zaalkerk uit de 15de eeuw werd circa 1631 hersteld en in 1776 gewijzigd en uitgebreid met twee zijbeuken.


ID: 9454 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Halsesteenweg 372 (Ninove)
Ingeplant nabij de Steenweg Halle-Ninove; omringend kerkhof. Verbouwde gotische kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, vanaf de tweede helft van de 13de eeuw gebruikt als parochiaal bedehuis.


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.