Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 86767 | Bouwkundig element

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


ID: 86772 | Bouwkundig element

Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


ID: 83775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofconvent met tuin en ruïne begijnhofkerk

Berg van Leningstraat 10 (Tienen)
Voormalig begijnhofconvent met kerkruïne van de begijnhofkerk, opgericht in vroeggotische stijl en gebouwd in twee campagnes: beuken en transept uit de tweede helft van de 13de eeuw, koor en kapellen uit de eerste helft van de 14de eeuw. De conventgebouwen hebben vermoedelijk een 16de-eeuwse kern, de zuidzijde en volledige zuidvleugel werden heropgebouwd na 1944, de westgevel werd opgericht tijdens de restauratiewerken van 1854; de tuin van het convent telt 49,10 are, met enkele bruine beuken en een rond 1850 aangeplante ginkgo.


ID: 43083 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Groot Overlaar (Tienen)
Kleine éénbeukige kerk, voorzien van een stevige toren, de beuk behoort tot de zeldzaam in situ bewaarde preromaanse monumenten.


ID: 42839 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Poel

Grote Markt (Tienen)
Indrukwekkend, onvoltooid gotisch gebouw van zandsteen, koor uit 14de eeuw, transept en toren voltooid in 15de eeuw en zijkoren, sacristie en zuidzijbeuk in de 19de eeuw.


ID: 43084 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator met kerkhof

Hakendoverstraat (Tienen)
De Sint-Salvatorkerk heeft een romaanse kern uit de 12de eeuw en is sinds de middeleeuwen een belangrijke bedevaartkerk met twee jaarlijkse processies, omliggend kerkhof en de kerkhofmuur.


ID: 43107 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margriet

Houtemstraat (Tienen)
Schilderachtig geheel, bestaande uit een romaanse toren, een enkele beuk uit de 17de eeuw met aan de noordzijde aanpalende doopkapel uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 43102 | Bouwkundig element

Sint-Corneliskapel

Kapellenblokstraat (Tienen)
Pittoresk gotisch gebouw van kwartsiet en kalkzandsteen met ingebouwde westertoren, uit de 14de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen in de 16de en 18de eeuw.


ID: 43058 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Steen

O.L.V. ten Steenstraat (Tienen)
Eénbeukig gebouw ingewijd in 1331, voorportaal onder een nieuw venster in de bakstenen puntgevel, gedateerd 1699, puntgevel bekroond met een torentje met leien bedaking.