Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 308951 | Archeologisch geheel

Burcht van Kolmont

Burchtstraat (Tongeren)
De ruïne van de burcht van Kolmont bevindt zich in het gelijknamige gehucht van de Tongerse deelgemeente Overrepen. De burcht werd gebouwd op een westelijke uitloper van het plateau tussen Overrepen en Tongeren. Door de ligging op een prominente verhevenheid is de ruïne een opvallende baken in dit deel van de vallei van de Fonteinbeek. De motteheuvel met de ruïne ligt 100 meter ten oosten van de Burchtstraat, de weg die via Kolmont van Overrepen naar Piringen loopt. Het bochtige verloop van de Burchtstraat bij de afdaling van de zuidelijke heuvelflank is een modern tracé. Het oorspronkelijke verloop van de weg is bewaard als de Oude Kolmontstraat, een holle weg op de vermelde zuidelijke heuvelflank


ID: 37425 | Bouwkundig element

Burcht van Mulken

De Locht 9-11 (Tongeren)
Achtzijdige toren, met een doorsnede van 4,60 meter en een muurdikte van 1,85 meter, overblijfsel van de burcht van de ridders van Mulken.


ID: 200314 | Bouwkundig element

Muurstuk A met Poeiertoren en Schaetzentoren

Elfde-Novemberwal (Tongeren)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.


ID: 37432 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Godensteenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.


ID: 302777 | Landschappelijk geheel

Galgenberg

Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid, vormde de executieplaats van de vrijheid Tongeren.


ID: 37187 | Bouwkundig element

Sint-Niklaaskerk

Grote Markt (Tongeren)
Aangebouwd tegen de toren der Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, aan de zijde van de Graanmarkt, bevond zich vroeger een tweede kerk, de Sint-Niklaaskerk, vermeld vanaf 1209.


ID: 37580 | Bouwkundig element

Woontoren van Rutten

Hamalstraat (Tongeren)
Nabij het kasteel van Hamal, langs de weg van Tongeren naar Rutten staat een ruïneuze woontoren waarvan alleen de buitenmuren overeind bleven.


ID: 37519 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Hasseltsesteenweg (Tongeren)
Zaalkerk, gebouwd in 1773. De plattegrond beschrijft een éénbeukige kerk van drie traveeën, met voorstaande westtoren, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting en recente sacristiëen.


ID: 200315 | Bouwkundig element

Drieledig muurstuk C

Kastanjewal (Tongeren)
Muurstuk C maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit drie stukken stadsmuur van in totaal ongeveer 40 meter.


ID: 200319 | Bouwkundig element

Stadsmuur - muurstuk H

Kastanjewal (Tongeren)
Muurstuk H maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur van ongeveer 175 meter lengte.