Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 24493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobs

Bij Sint-Jacobs (Gent)
Eén der drie romaanse kerken in de stadskuip. Voornamelijk opgetrokken uit Doornikse kalksteen, gerestaureerd met blauwe hardsteen, later verwerkt met Balegemse zandsteen. In kern opklimmend tot de 12de eeuw, doch met talrijke verbouwingen door de eeuwen heen en een grondige restauratie in het vierde kwart van de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een driebeukige pseudo-kruisbasiliek van vijf traveeën met zijkapellen aan beide zijden, twee vierkante westtorens, een achtkantige kruisingstoren, transept, vijfzijdig koor met kranskapellen en een sacristie ten zuiden.


ID: 24503 | Bouwkundig element

Stadswoning

Bij Sint-Jacobs 10 (Gent)
Stadswoning met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit eind 18de eeuw. Binnenin resten van middeleeuwse kern.


ID: 24494 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal en kapel Sint-Jan-in-d'olie

Bij Sint-Jacobs 15A, Oude Schaapmarkt 5-11, 11A-F (Gent)
Hier gesticht in 1191. Het oorspronkelijke complex in beluikvorm rondom twee binnenplaatsen werd in de 19de eeuw verbouwd. Eénlaagse gebouwtjes onder pannendak met dakkapellen rondom de eerste kleine binnenplaats. De twee resterende neoclassicistische gevels rondom de voormalige vierkantige binnenplaats dateren vermoedelijk uit begin 19de eeuw. De huidige kapel in rococostijl dateert van 1743-1745 en is een ontwerp van Bernard de Wilde.


ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


ID: 24556 | Bouwkundig element

Lakenhal

Botermarkt 17-18, 17A, 18A, Sint-Baafsplein 2A (Gent)
Ter vervanging van de oude Lakenhal op de Hoogpoort tegenover het stadhuis, werd in 1425 begonnen met de bouw van een nieuwe Lakenhal aanleunend tegen de oostzijde van het Belfort. Handelsgebouw in Brabantse gotische stijl naar ontwerp van Simon Van Assche. In 1445 waren zeven traveeën van het elf traveeën lange ontwerp uitgevoerd. In 1903 werden vier traveeën toegevoegd aan de noordzijde en was het oorspronkelijke 15de-eeuws ontwerp voltooid.


ID: 24548 | Bouwkundig element

Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. Het gebouw van Ledesteen werd gerestaureerd in 1911-1912 onder leiding van H. Geirnaert. Bij de restauratie werden de gevels hersteld in hun oorspronkelijke staat, gebeurden er toevoegingen, en werden achtergevels en aanbouwen uitziend op de binnenplaats in traditionele stijl wederopgebouwd. Op de hoek is een nis uitgespaard waarin zich een Mariabeeld van Aloïs De Beule bevindt. Op de geveltop prijkt het beeld van Sint-Joris met de draak van de hand van Geo Verbanck.


ID: 24549 | Bouwkundig element

Herberg De Turk

Botermarkt 3 (Gent)
Huis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak met zijtrapgevel en voorzien van getrapte dakkapel, daterend uit het derde kwart van de 15de eeuw, gerestaureerd in 1910-1912 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert. Lijstgevel met enkelhuisopstand opgetrokken uit Ledesteen.


ID: 200806 | Bouwkundig element

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.


ID: 19048 | Bouwkundig element

Hoekcomplex met kern van het Weeshuis

Burgstraat 105-107, 105A-D, Ramen 39-41, 39A-B (Gent)
Hoekcomplex dat mogelijk de kern bewaart van het voormalige, tot de 13de eeuw opklimmende Weeshuis met kapel. Woonhuis in de Burgstraat waarschijnlijk eind 17de eeuw verbouwd na de verkoop van de kapel; bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak. Zijvleugel in Ramen met twee bouwlagen van dertien traveeën. Acht linker traveeën, volgens bouwaanvraag van 1780 verbouwd samen met de achtergevel in de Komijnstraat. Deze vleugel aan Ramen is opgesplitst in drie panden.