Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 39076 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Kammeersweg (Galmaarden)
Niet-georiënteerde kerk in classicistische stijl opgetrokken in 1749-1772 door de abdij van Vorst, mits integratie van de oudere toren van de afgebroken kerk.


ID: 36078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


ID: 36173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 35993 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Molenstraat (Gavere)
Eerste melding van een kerk daterend uit de 13de eeuw. Volgens F. De Potter werd de kerk heropgebouwd in 1789 met uitzondering van het oude 13de-eeuws koor in Doornikse steen. Eerste vergroting van de kerk in 1874-77 naar ontwerp van architect E. de Perre. Heden vrij monumentale bakstenen kruiskerk met pseudobasilicaal schip van vier traveeën, een uitspringende vierkante westtoren, uitspringende transeptarmen en koor en zijkoren.


ID: 36054 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Steenweg (Gavere)
De kerk met ovale kerkhofsite klimt mogelijk op tot de vroege middeleeuwen. Het huidige kerkgebouw bewaart nog de romaanse toren en het koor in Doornikse steen, opklimmend tot de 12de – 13de eeuw en het gotische transept in zandsteen dat uit de 15de eeuw dateert. In 1901 werd de kerk door een hevige brand deels vernield. Met uitzondering van het koor en het transept met torenbasis werd alles gesloopt en zo getrouw mogelijk gereconstrueerd naar ontwerp van architect Modeste De Noyette tussen 1902 en 1905.


ID: 52393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Bel 131 (Geel)
Kerk uit het begin van de 16de eeuw, in 1703 uitgebrand ten gevolge van oorlogsomstandigheden tijdens de Spaanse Successieoorlog, nadien heropgebouwd.


ID: 52445 | Bouwkundig element

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37 (Geel)
Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 52279 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Oud Gasthuis

Gasthuisstraat 1-5 (Geel)
Complex in traditionele en neotraditionele bak- en zandsteenstijl met diverse gebouwen uit de 15de- tot de 19de eeuw rondom twee rechthoekige binnenplaatsen.


ID: 52310 | Bouwkundig element

Stadhuis van Geel

Markt 1 (Geel)
Oorspronkelijk twee gebouwen, het zuidelijk deel uit eind 15de of begin 16de eeuw en het noordelijk deel uit de 16de eeuw, opgetrokken als burgerhuis.


ID: 52309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Markt 40 (Geel)
Georiënteerde kruisbasiliek gelegen aan de noordzijde van de Markt, opgetrokken in laatgotische stijl.