Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 43315 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius met kerkhof

J.Van der Vorstlaan (Huldenberg)
Kleine, éénbeukige kerk in gotische stijl, grosso modo dagtekenend uit de 15de eeuw, met omgevend kerkhof.


ID: 43320 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Leuvensebaan (Huldenberg)
Gotische kerk met ingebouwde westertoren, opklimmend tot de 13de eeuw, schip en koor herbouwd in laatgotische stijl in de loop van de 15de en 16de eeuw. Omringend ommuurd kerkhof.


ID: 301504 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Agathakerk

Leuvensebaan (Huldenberg)
Op de oostelijke muur van het noordelijke pseudo-transept bevinden zich meerdere en zeer verscheiden muurschilderingen.


ID: 43291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

St.-Rochusstraat (Huldenberg)
Gotische kerk, ingeplant op de heuvel met ommuurd kerkhof, ter vervanging van een éénbeukig romaans gebouw waarvan nog enkele sporen behouden zijn.


ID: 41098 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel en restanten voormalige kerk

Netestraat 6 (Hulshout)
Kerk van 1939 met integratie van de gerestaureerde, eertijds uitspringende westtoren van de laatgotische kerk, die overigens volledig tot ruïne vervallen is.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 51792 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.