Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 58770 | Bouwkundig element

De Grote Keuvelhoeve

Kalfstraat 42 (Knokke-Heist)
De site dateert uit de 12de eeuw en ontleent haar naam aan de vorm van het dak van het toenmalige boerenhuis: een keuvelkap of een dak met een wolfseind. Huidige gebouwen dateren vermoedelijk van de 18de eeuw. Twee losse, haaks op elkaar staande vleugels: witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stallen en schuur in blote baksteen.


ID: 58784 | Bouwkundig element

Kerktoren van de Sint-Margaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein 1 (Knokke-Heist)
Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk, gebouwd omstreeks de tweede helft van de 13de eeuw. Na zware beschadiging van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de toren bewaard en geïntegreerd bij een nieuwe kerk omstreeks 1955-58. Achthoekige (west)toren op vierzijdige basis, uitgevoerd in baksteenbouw met steunberen en met leien torenspits met dakkapel. Zuidgevel met poolsteenzonnewijzer van 1648 van het verticale type in natuursteen, vervaardigd door Matthues Scheefer.


ID: 58593 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Vincentius met kerkhof

Ramskapellestraat 59 (Knokke-Heist)
Georiënteerd kerkgebouw gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met afzomende rode en groene beuken en een linde. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, bestaande uit kapelletjes te dateren in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het huidige kerkgebouw bewaart de 13de- of 14de-eeuwse westtoren, en de neogotisch getinte kerk, die naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Pierre Buyck werd gebouwd in 1863-1864 ter vervanging van de 16de-eeuwse kerk.


ID: 58560 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Westkapellestraat 261 (Knokke-Heist)
De hoeve gaat terug tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.


ID: 208898 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries met kerkhof

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Oostelijk georiënteerde kerk heropgebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette en geïnspireerd op de 13de-eeuwse vroeggotische kerk. De kerk is gelegen in een omringend kerkhof.


ID: 16542 | Bouwkundig element

Allaertshuizen

Allaertshuizenstraat 5, Veldweg 4 (Koksijde)
Eertijds uithof van de abdij Ten Duinen, nu verdeeld in twee afzonderlijke hoeven, confer voormalige Opper- en Neder Allaershuyse, gelegen binnen eenzelfde, circa rechthoekig deels met linden omzoomde omwalling, met centrale drenkplaats. Witgekalkte veldkapel onder een gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 16513 | Bouwkundig element

Hoeve Ammanswalle

Ammanswallestraat 20A (Koksijde)
Voormalige uithoeve van de Duinenabdij te Koksijde. Heden nog grotendeels van een met wilgen omzoomde wal voorziene, hoeve met losse bestanddelen waarvan de schikking nog grosso modo bewaard. Verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gemacadamiseerd erf, bereikbaar via een inrijpoort. Witgekalkte, bakstenen hekpijlers waarvan bovendeel dienstig als duiventil, aan weerszijden verstevigd met (sterk aangepaste) steunberen. Boerenhuis, in kern opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 16323 | Bouwkundig element

Abdij Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).


ID: 16300 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bogaerde

Ten Bogaerdelaan 10, 12A (Koksijde)
Vermoedelijk ontstaan in het tweede kwart van de 12de eeuw, ten tijde van Robrecht van Brugge. Heden nog grotendeels omwalde hoeve, bereikbaar via verharde oprit en walbrug met toegangspoort. Ommuurd, grotendeels met gras begroeid, quasi rechthoekig erf met centrale drenkplaats, waarrond gebouwen: ten noorden, monumentale schuur; ten oosten, stallen en toegangspoort; ten zuiden, kerkgebouw en abtswoning; achterliggende boomgaard.


ID: 16301 | Bouwkundig element

Hoeve Leihof

Veurnestraat 52 (Koksijde)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom geasfalteerd erf. Boerenwoning in kern opklimmend tot de 13de eeuw, huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Verder nog stal, schaapsstal en dwarsschuur met oude kernen.