Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 302657 | Archeologisch geheel

Motte van Rumsdorp

Rumsdorpstraat (Landen)
De motte van Rumsdorp is gesitueerd in de vallei van de Molenbeek ten noorden van de kerk en ten zuidwesten van de Pitsaerwatermolen.


ID: 43465 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Wezerenstraat (Landen)
Gebouw van het basilicale type op trapezoïdaal grondplan; vier traveeën aan de oostzijde uitlopend op een vierkant koor en aan de zuidzijde gecantonneerd door een zware toren in overgangsstijl uit midden 13de eeuw.


ID: 43469 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Wezerenstraat (Landen)
Gebouw van tufsteen, haast volledig opgetrokken tijdens de tweede helft van de 13de eeuw; zware toren, drie beuken van drie traveeën en een rechthoekig koor, geflankeerd door sacristieën.


ID: 47786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


ID: 47696 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


ID: 47873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


ID: 9079 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)
Kalkzandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.


ID: 9135 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Oordegemdorp 1 (Lede)
Pseudobasilicale kerk, gelegen op een hoogte, midden het dorpsplein; omringende groenaanplanting en parking ter plaatse van het vroegere kerkhof waarvan resterende ommuring en trap ten westen. Van de oorspronkelijke gotische kerk uit de 14de eeuw bleven de westgevel en het schip bewaard.


ID: 91503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsplein (Lendelede)
Laatgotische parochiekerk uit het begin van de 16de eeuw met behoud van de tweede helft 13de- of begin-14de-eeuwse vroeggotische toren, aangevuld met neogotische toevoegingen en herstellingen van rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 39937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.