Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75458 resultaten


ID: 252 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint Martensplein 5 (Aalst)
18de-eeuws herenhuis dat circa 1843 in gebruik werd genomen als pastorie. De pastorie is opgevat als een rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is aan de achterzijde uitgebreid met aanbouwsels. De vlakke gepleisterde neoclassicistische voorgevel op arduinen plint heeft een asymmetrische opbouw.


ID: 76229 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Sinte Apoloniastraat 110-114 (Aalst)
Eénlaagse bakstenen boerenarbeiderswoningen van telkens vier traveeën (19de eeuw) in elkanders verlengde gebouwd en onder zadeldaken met aanpalende, haakse aanhorigheden onder zadeldaken.


ID: 76230 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sinte Apoloniastraat 150 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats en opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw en later.


ID: 302097 | Bouwkundig element

Sociale woningen uit de jaren 1930

Slotstraat 3-8, 9-11, 12-49, 51-69, 2A (Aalst)
Straat met 42 sociale woningen, in 1933 gerealiseerd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar ontwerp van Triphon De Smet en in 1939 aangevuld door dezelfde opdrachtgever met 12 woningen van André Van Schoote, ter vervanging van krotwoningen.


ID: 254 | Bouwkundig element

Herberg

Sluierstraat 5 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee en een halve verdieping onder zadeldak. Baksteenbouw met verankerde gevel op arduinen plint, uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 324 | Bouwkundig element

Station Baardegem

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.


ID: 516 | Bouwkundig element

Passementerie Ph. Meert & Zn.

St. Rochusstraat 17 (Aalst)
In de Passementerie Ph. Meert & Zn (als bedrijf opgericht in 1884, doch sinds 1972 ondergebracht in volledig nieuwe lokalen), zijn nog steeds een aantal oude houten passementgetouwen, met vliegende schietspoel, in gebruik.


ID: 260 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Statieplein 12 (Aalst)
Neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, doch aangepast in de 20ste eeuw.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 339 | Bouwkundig element

Station Erembodegem

Stationsstraat (Aalst)
Gelegen op de oude lijn Brussel-Gent en gebouwd circa 1870-1880, naar het Standaardtype van de Belgische Staat. Beschilderd bakstenen gebouw van zeven traveeën, twee bouwlagen, onder schilddak (roofing).