Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 332 | Bouwkundig element

Hof te Lokeren

Dreefstraat 57 (Aalst)
Hof te Lokeren, voormalige pachthoeve, bekend in de 16de eeuw. Mooi gelegen aan de Oesbeek met gedeeltelijke behouden omwalling, doch erg vernieuwde losstaande gebouwen.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 85 | Bouwkundig element

Huis met steenen ghevele

Kattestraat 31-33 (Aalst)
Drie linker traveeën van het zogenaamd Huis met steenen ghevele, vermeld in 1561, oudemannenhuis in 1830. Restant van een dubbelhuis met drie bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak met kern uit 1561.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 462 | Bouwkundig element

Sint-Gudulakapel

Moorsel-Dorp (Aalst)
Kapel in 1597 heropgebouwd en tot nu ongeveer ongewijzigd gebleven. Laatgotisch rechthoekig gebouw opgetrokken uit Meldertse zandsteen met schip van drie traveeën met driezijdige koorsluiting en leien dakbekleding.


ID: 439 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Rochus

Nedermolenstraat (Aalst)
Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor onder zadeldak met klokkenruiter, gewijd in 1560 en omgeven door beuken. .


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.