Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 29716 | Bouwkundig element

Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.


ID: 29726 | Bouwkundig element

Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel

Sint-Salvatorskoorstraat 7 (Brugge)
Imposant breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (twee dakkapellen) op L-vormige plattegrond.


ID: 77185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66. De oorspronkelijke trapezoïdale omwalling is bewaard ten oosten en ten zuiden en er zijn nog restanten van de boomgaarden met hoogstammige fruitbomen.


ID: 71984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof met leilindes en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.


ID: 82515 | Bouwkundig element

Godshuis van de smeden

Smedenstraat 54-56 (Brugge)
Twee gelijkaardige breedhuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen maakten oorspronkelijk deel uit van het godshuis van de smeden.


ID: 82501 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Smedenstraat 7 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht van 16de-eeuws pand is het resultaat van een "Kunstige Herstelling" van 1883: wijzigen van tuitgevel in trapgevel, aanbrengen van geblokte ontlastingsbogen en rondboogvormig zoldervenster.


ID: 83221 | Bouwkundig element

Stadswoning

Snaggaardstraat 15 (Brugge)
Huis van twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de-17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1973. Trapgevel (7 treden + topstuk) van verankerde rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekkettingen.


ID: 83222 | Bouwkundig element

Hoeve Hemelrijck

Snaggaardstraat 21 (Brugge)
Geheel bestaande uit twee aaneengesloten bakstenen diephuizen van twee bouwlagen en een hierop aansluitende muur met steurberen en korfboogpoort voorzien van afgeschuinde dagkanten. Later verhoogd aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel en kleine aanbouw tegen de zijgevel. Tegen de rechter buitenmuur van het rechter pand is een stalletje onder lessenaarsdak aangebouwd. Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één en twee/ één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de-17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1990 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).


ID: 83520 | Bouwkundig element

Rij stadswoningen

Snaggaardstraat 38-42 (Brugge)
Rijhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit de 16de-17de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Gemeenschappelijke puntgevel.


ID: 29745 | Bouwkundig element

Huis de la Torre

Spaanse Loskaai 1, Spanjaardstraat 16 (Brugge)
Het Huis de la Torre, maakt deel uit van het voormalige natiehuis van Castilië en Leon. Diephuis met een 13de-eeuwse kern, zie dakspant, van vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, achter een hoge gekanteelde schermgevel van circa 1500 met verankerd, zandstenen parement met Brugse travee van type I. Rechts, renaissancepoort in Euvillesteen uit midden 16de eeuw, die oorspronkelijk links van de natuurstenen schermgevel gebouwd was als hoofdinkom van het Huis de la Torre.