2371 resultaten
ID: 41760 | Bouwkundig element
Refugiestraat 6-8 (Diest)
De abdij zou een refugium in deze stad bezeten hebben sinds begin 15de eeuw. In de eerste jaren van de 16de eeuw liet abt Van der Schaeft er belangrijke werken uitvoeren.
ID: 134477 | Landschappelijk element
Refugiestraat 6-8 (Diest)
Refugiehuis uit de 16de eeuw van de Norbertijnenabdij van Averbode met kapel, omgeven door kleine stadstuin van 20 are bij, weinig sporen van oude tuinaanleg, maar een mooie recente rozentuin.
ID: 41806 | Bouwkundig element
Sint-Hubertusplein (Diest)
Dit gebouw bestaat uit een vierkante westertoren, drie beuken van drie traveeën, een vooruitspringend transept en een veelzijdig koor, aan de zuidzijde geflankeerd door een recente sacristie. Eind 19de eeuw werd de kerk gerestaureerd naar plannen van Joris Helleputte en Vincent Lenertz.
ID: 41786 | Bouwkundig element
Verversgracht 64 (Diest)
Twee verdiepingen hoog gebouw met zadeldak, mogelijk uit het einde van de 16de eeuw.
ID: 41794 | Bouwkundig element
Wolvenstraat 12 (Diest)
Bakstenen dwarshuis met twee verdiepingen en puntgevel afgewerkt met muurvlechtingen en geprofileerde schouderstukken, in kern mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw.
ID: 78405 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Alveringemstraat 15 (Diksmuide)
Achterin gelegen historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Monumentale vrijstaande poorttoegang opgetrokken in gele en rode baksteen. Boerenwoning van zes traveeën en twee bouwlagen. Wellicht van eind 16de - begin 17de eeuw. Bakstenen dwarsschuur met verhoogde schuurpoort en rechts geïncorporeerd wagenhuis. Oorspronkelijke omwalling gedempt met uitzondering van één gedeelte.
ID: 77927 | Bouwkundig element
Begijnhofstraat 2 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde begijnhofsite ten noorden van de historische stadskern ingeplant aan de rand van de waterzieke 'Beerstblote'-broeken en in de nabijheid van de Handzamevaart.
ID: 78476 | Archeologisch geheel
Blauwhuisweg (Diksmuide)
Archeologische site "Blauwhuis" gelegen ten westen van de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Deze archeologische site werd na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog verlaten.
ID: 78190 | Bouwkundig element
Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.
ID: 78165 | Bouwkundig element
Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.