Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8235 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Meredorp (Erpe-Mere)
Vrij grote naar het noordoosten georienteerde kruiskerk, met ommuurd tuintje aan de koorzijde. De voormalige gotische kerk werd in 1580 door brand verwoest; het koor werd heropgebouwd in 1592, het schip in 1604 en toren in 1643. Na de brand van 1699 bleven het transept en de twee meest oostelijke traveeën bewaard. In 1849 werd de kerk vergroot met twee traveeën en koor; het oosttoren werd verder opgetrokken.


ID: 8245 | Bouwkundig element

Watermolen Ten Broeck

Wilgendries 4 (Erpe-Mere)
Bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, reeds vermeld in 1571. Molen van één bouwlaag en twee traveeën onder steil zadeldak, uit de 19de eeuw met oudere kern. Molenaarswoning in het verlengde van de molen; dubbelhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude Pastorie en omgeving

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 33822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heffink 1 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de westzijde van de dreef leidend naar en ten zuiden van het Goed ten Broeke. Met gras begroeid en beboomd erf afgesloten met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, opklimmend tot de 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, daterend uit eerste helft 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern. Bakhuis uit 18de eeuw van het samengestelde type.


ID: 33823 | Bouwkundig element

Goed ten Broeke met dreef

Heffink 2 (Evergem)
De geschiedenis van het voormalige huys van plaisance met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen. Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Het vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak zou dateren uit midden 16de eeuw.


ID: 39097 | Bouwkundig element

Sint-Pauluskapel

Paulusstraat (Galmaarden)
Eenvoudige bedevaarderskapel bestaande uit een rechthoekige beuk uitlopend op een even brede driezijdige sluiting, vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 36078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


ID: 36018 | Bouwkundig element

Voorsteen van de vierschaar

Carlos Dierickxplein (Gavere)
Rest, namelijk de voorsteen, van de vierschaar van de Sint-Baafsabdij te Asper. Arduinen steen vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw met onder meer in het midden het wapenschild van Sint-Baafs. Sokkel met wortelmotief en versiering met renaissance-inslag.


ID: 36173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.