Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 24593 | Bouwkundig element

Stadswoning

Donkersteeg 4 (Gent)
Stadswoning van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met een lijstgevel uit 19de eeuw. Middeleeuwse kern in Doornikse kalksteen, zichtbaar op de gelijkvloerse verdieping en in de kelder. Naar verluidt zou de voorgevel opgetrokken zijn uit bak- en zandsteen en evenals het achterste deel van kelder dateren uit 16de of 17de eeuw.


ID: 24607 | Bouwkundig element

Herenhuis Deleu

Drabstraat 12 (Gent)
Het herenhuis Deleu is een ruim huis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de 16de eeuw, meer bepaald opgetrokken in 1577. Het rechterdeel van de voorgevel onderging een geveltransformatie door Charles Vandenhove ter gelegenheid van de kunsthappening Chambres d’Amis in 1986. Het pand heeft een tweedelige overwelfde kelder op zuilen met knopkapitelen, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 24615 | Bouwkundig element

Burgerhuis Goethalssteen

Drabstraat 34, 34B-U (Gent)
Voormalig Goethalssteen, in 1262 opgetrokken, maar midden 16de eeuw werd het interieur grotendeels aangepast en de voorgevel vernieuwd tot merkwaardige renaissancegevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, aangepast in de 20ste eeuw. Overwelfde kelder uit 13de eeuw. Gecementeerde achtergevel met kern uit 16de eeuw.


ID: 26316 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gerulfus

Drongenplein (Gent)
Van de voormalige tweebeukige abdijkerk van vijf traveeën, evenals van het abdijkoor bleven enkele schaarse sporen en de toren van 1732-34 bewaard. De huidige decanale kerk in neobarokstijl dateert van 1858-59 en is opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect F. Cardon, iets meer noordwaarts dan de oude kerk.


ID: 20298 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Einde Were 2 (Gent)
De Sint-Martinusparochie is bekend als één der oudste parochies van Gent, gesticht in de 10de eeuw. De vroegste elementen in de huidige kerk dateren slechts uit het laatste kwart van de 12de eeuw. Belangrijke verbouwingswerken in de eerste helft van de 16e eeuw. Na grote vernieling door de beeldenstormers in 1577-78, geleidelijke wederopbouw in de loop van de 17de eeuw. Grondige restauraties in 1903-1907 onder leiding van architect Modeste De Noyette. De huidige plattegrond vertoont een hallenkerk met drie gelijke beuken van vijf traveeën, een kruisingstoren en niet-uitspringende transepten.


ID: 24675 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Geldmunt 6, 6A-C (Gent)
Middelgroot breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; vermoedelijk 16de-eeuwse kern met aanpassingen uit 18de, 19de en 20ste eeuw. De 19de-eeuwse bepleistering van de lijstgevel werd gereconstrueerd. Aanbouw haaks op achtergevel, van twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 19160 | Bouwkundig element

Poort van huis De Drake

Gewad 1 (Gent)
Voormalig 16de-eeuws huis De Drake, waarvan de gerestaureerde koetspoort behouden is: korfboogpoort met afgeschuind profiel op imposten en gebogen zandstenen druiplijst.


ID: 19168 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gewad 9-13 (Gent)
Oorspronkelijk één breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen, uit de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. De oude kern is nog te herkennen aan onder meer het steile zadeldak en de rechter zijtrapgevel. Volgens archiefstukken zouden in 1752 de zes rechter traveeën verbouwd zijn tot een rijk versierde rococogevel met een centraal bekronend driehoekig fronton op consoles. De twee woningen van drie en zes traveeën die aldus ontstaan waren werden volgens archiefstukken in 1802 verbouwd zodat de huidige doorlopende lijstgevel tot stand kwam, heden opgesplitst in drie woningen van respectievelijk twee, twee en vijf traveeën.


ID: 19171 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gewad 16 (Gent)
Herenhuis op L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haakse vleugels uit de 16de tot 17de eeuw onder zadeldaken. Vleugel met gevel aan de straatkant ontstaan door samenvoeging van twee panden en aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Ontpleisterde bakstenen voorgevel met dubbelhuisopstand; bepleisterde achtergevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Haakse vleugel, met voornaamste gevel uitziend op de tuin die zich uitstrekt tot aan de Lieve, voornamelijk aangepast in het derde kwart van de 18de eeuw. Voorgevel van deze vleugel opgevat als een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen in rococostijl. Rechts kleine aanbouw van één bouwlaag en één travee.


ID: 19178 | Bouwkundig element

Stadswoning

Gewad 34 (Gent)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak. Lijstgevel uit de 16de eeuw waarvan de eerste twee bouwlagen met een parement van Ledesteen, verhoogd vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw en voorts gewijzigd in de 19de eeuw.