Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 24756 | Bouwkundig element

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 19197 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grauwpoort (Gent)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw. Verankerde bakstenen puntgevel met muurvlechtingen.


ID: 19199 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Grauwpoort 4 (Gent)
Eenvoudig rijhuis, opgevat als een breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw. Links doorgang met tongewelf waarvoor een tudorboogvormig poortje in een geprofileerde zandstenen omlijsting.


ID: 19201 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grauwpoort 8 (Gent)
Breedhuis met een verankerde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw, doch aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 24838 | Bouwkundig element

Gildehuis der Visverkopers

Groentenmarkt 14 (Gent)
Gildehuis der Visverkopers, later ook zogenaamd Wit huys, daterend van 1506. Hoekhuis met trapgevel met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, opgetrokken uit Balegemse zandsteen, voorzien van een toegangsdeur met 18de-eeuwse arduinen spiegelboogomlijsting. De zijgevel aan de kant van de Leie, is een lijstgevel van drie traveeën in dezelfde stijl. Linker zijgevel met verspringend aantal traveeën op verschillende bouwlagen hoogte, en een achtertrapgevel.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 26654 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenvinkstraat 13 (Gent)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, en deels beboomd voorerf. Achterin gelegen (zuiden) woning op T-vormige plattegrond minstens opklimmend tot 16de-17de eeuw, doch oorspronkelijke functie onbekend. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen), tussen aandaken met muurvlechtingen.


ID: 24850 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grootkanonplein (Gent)
Diephuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak vermoedelijk uit eerste helft 16de eeuw, met een trapgeveltje, opgetrokken uit Balegemse zandsteen.


ID: 24853 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Haringsteeg 2 (Gent)
Hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak, met kern uit de 16de tot 17de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor omlijstingen en hoekblokken. Afgekante hoek en bewaarde zijpuntgevel afgezet met muurvlechtingen.


ID: 24884 | Bouwkundig element

Hoekhuis in traditionele stijl

Hertogstraat 42 (Gent)
Traditioneel hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de 16de tot 17de eeuw. De voorgevel in de Hertogstraat is een trapgevel met twee traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Links ervan bevindt zich een ommuurd hoektuintje. Het complex bevat ook een huisje uitziend op de Plotersgracht met één bouwlaag afgedekt met een zadeldak.