Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 24884 | Bouwkundig element

Hoekhuis in traditionele stijl

Hertogstraat 42 (Gent)
Traditioneel hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de 16de tot 17de eeuw. De voorgevel in de Hertogstraat is een trapgevel met twee traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Links ervan bevindt zich een ommuurd hoektuintje. Het complex bevat ook een huisje uitziend op de Plotersgracht met één bouwlaag afgedekt met een zadeldak.


ID: 24921 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Zonne

Hoogpoort 27 (Gent)
Achter de 19de-eeuwse, bepleisterde lijstgevel van burgerhuis De Zonne gaat een complexe bouwevolutie schuil die begint in de 13de eeuw. Bewaarde muren in Doornikse steen verwijzen naar de oudste bouwfase. Het achterhuis dateert uit de 16de eeuw, en heeft een bepleisterde trapgevel. In het bovenhuis zijn 17de- en 18de-eeuwse elementen bewaard.


ID: 24923 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 29 (Gent)
Diephuis met drie traveeën, drie bouwlagen en schilddak, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw uit de 16de eeuw, bepleisterd en aangepast als lijstgevel in 19de eeuw en later gedecapeerd.


ID: 24918 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Hoogpoort 32, 32A-B (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. De bovenbouw is een traditionele trapgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, daterend uit de 16de of 17de eeuw. Het betreft een zandsteenbouw met baksteen voor de top.


ID: 24927 | Bouwkundig element

Goudsmedenhuis

Hoogpoort 33 (Gent)
Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De late-15de-eeuwse gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis heeft bakstenen zijtrapgevels en bewaart een laat-gotische kelder. Het huis links ervan, reeds geruime tijd deel uitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde, 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak, met een vermoedelijk 16de-eeuwse kern.


ID: 24931 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 41, 41A-R (Gent)
Het huis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het 16de-eeuws bovengronds pand heeft een opstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is voorzien van een zandstenen gevel met een bewaarde rondboogdeur in een zandstenen omlijsting, ingeschreven in een spiegelboog en volgens archiefstukken daterend uit 1750.


ID: 24906 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 5-7 (Gent)
Laat-gotisch breedhuis, vermoedelijk uit de 16de eeuw, nu onderverdeeld in twee eigendommen. Voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak en volledig opgetrokken uit zandsteen en voorzien van bakstenen zijtrapgevels.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 20460 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Hoogstraat 33-37 (Gent)
Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een overkragende bovenbouw. Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging en rechts een trapgevel van drie traveeën. Op hoekpenant zandstenen nis met een in 1987 gereconstrueerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld door beeldhouwer Gerard Thienpont.


ID: 20464 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.