2371 resultaten
ID: 21795 | Bouwkundig element
Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel dat een belangrijk element in het landschap vormt.
ID: 39467 | Bouwkundig element
Dekenstraat 13-15 (Halle)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak, in kern opklimmend tot wellicht 17de eeuw, doch naderhand aangepast.
ID: 39593 | Bouwkundig element
Gemeenteplein 1, 1A (Halle)
Voormalige woning der plaatselijke heren. In zijn huidige vorm is het een L-vormige vleugel van twee bouwlagen onder schilddak met een hoektoren, gelegen in een park met resten van de slotvijvers.
ID: 39477 | Bouwkundig element
Grote Markt 9 (Halle)
Hoekhuis van drie verdiepingen met vooraan afgesnuit zadeldak.
ID: 39596 | Bouwkundig element
Stevens-de Waelplein (Halle)
Breukstenen gebouw met westertoren, driebeukig schip en uitspringend transept in neogotische stijl uit einde 19de eeuw naar plannen van architect Gustave Hansotte, doch met een gotisch koor uit einde 15de-begin 16de eeuw, gerestaureerd eind 19de eeuw naar plannen van Charles De Maeght.
ID: 84784 | Bouwkundig element
Bootdijkstraat 68 (Hamme)
Voorheen complex van gebouwen gelegen op een omgrachte site binnen een bocht van de Bootdijk nabij de Schelde, heden omheind met muur en restant van walgracht, poorttoegang ten westen. Het links bij het huis aanleunende hoge torentje zou als oudste onderdeel van de constructie kunnen opklimmen tot de 16de eeuw of 17de eeuw
ID: 84793 | Bouwkundig element
Burgemeester Lemmensstraat 2 (Hamme)
Rijhuis bestaande uit een achterin gelegen rest van een oud 16de- 17de-eeuws herenhuis dat voorheen een geheel zou gevormd hebben met Burgemeester Lemmensstraat nummer 4.
ID: 84801 | Bouwkundig element
Burgemeester Lemmensstraat 44 (Hamme)
Landelijke herenwoning en hoeve, gelegen op de overblijvende zuidelijke helft van een achterin gelegen enkelvoudig omgrachte site. Site en woning wellicht opklimmend tot de 16de eeuw, met mogelijk 17de-eeuwse aanpassingen.
ID: 85662 | Bouwkundig element
Sint-Annastraat 285 (Hamme)
Haaks naast de Penningdreef ingeplant boerenhuis met zuidelijk gerichte erfgevel, volgens inwendige bouwkenmerken in kern mogelijk deels opklimmend tot de 16de-17de eeuw en met diverse aanpassingen uit de volgende eeuwen.
ID: 85698 | Bouwkundig element
Waterstraat 36 (Hamme)
De molen zou in 1452 afgebrand zijn tijdens de Gentse opstand tegen Filips de Goede. Wellicht werd de molen kort na 1523 heropgebouwd en maalvaardig gemaakt. De Watermolen was een koren- of bloemmolen van het type onderslagmolen. Links aan het watermolengebouw palende woning. Haaks op het voorerf aansluitende stal.