2371 resultaten
ID: 43565 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hauthem (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.
ID: 43553 | Bouwkundig element
Sint-Jansstraat (Hoegaarden)
Pittoresk, heterogeen geheel. Westtoren voor een blinde beuk, voorzien van pseudo-kruisarmen, en een lang koor van drie traveeën met een vlakke sluiting, geflankeerd door een noordsacristie. Romaanse toren uit de 12de eeuw, later verstevigd met steunberen.
ID: 43600 | Bouwkundig element
Dutselstraat 2 (Holsbeek)
Schilderachtig kerkje van het basilicale type: westertoren gevat tussen de verlengde zijbeuken, drie beuken van drie traveeën afgedekt met een hoog zadeldak, vooruitspringend dwarspand en koor met vlakke sluiting geflankeerd door sacristieën.
ID: 43591 | Bouwkundig element
Gebr. Van Tiltstraat 1 (Holsbeek)
Volledig heropgebouwde kerk uit 1910 in neogotische stijl. Vóór de kerk staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidergevel.
ID: 43619 | Bouwkundig element
Horststraat 28 (Holsbeek)
Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.
ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.
ID: 50980 | Bouwkundig element
Gitsbergstraat (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.
ID: 121660 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Begijnhof 1-40, Vrijheid 99 (Hoogstraten)
Het begijnhof is van het pleintype bestaande uit twee met huizen omzoomde pleinen en volledig omringd door een bakstenen muur met hoofdingang ter hoogte van de Vrijheid. Dreef met leilindes en omhaagde pleinen met onder meer acht oude taxusbomen.
ID: 46544 | Bouwkundig element
Begijnhof 19-20 (Hoogstraten)
Huizen van drie traveeën en één bouwlaag, reeds vóór 1511 samen opgetrokken, tussen 1623 en 1642 opgedeeld in twee zelfstandige woningen.
ID: 46546 | Bouwkundig element
Begijnhof 23 (Hoogstraten)
Huis in kern opklimmend tot vóór 1506, heropgebouwd in 1680-1687 als huis voor de kerkmeesteres.