Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 80625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 13230 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Sint Laureysplein (Hove)
Uit witte zandsteen opgetrokken laatgotische kruiskerk met westtoren; vroeger kerkhof vervangen door pleinaanleg met grasperken en parkeerterreinen.


ID: 13235 | Bouwkundig element

Kasteel Cappenberg

Wouwstraat 44 (Hove)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, ingeplant in beboomde tuin met grasperk aan zuidzijde.


ID: 43320 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Leuvensebaan (Huldenberg)
Gotische kerk met ingebouwde westertoren, opklimmend tot de 13de eeuw, schip en koor herbouwd in laatgotische stijl in de loop van de 15de en 16de eeuw. Omringend ommuurd kerkhof.


ID: 301504 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Agathakerk

Leuvensebaan (Huldenberg)
Op de oostelijke muur van het noordelijke pseudo-transept bevinden zich meerdere en zeer verscheiden muurschilderingen.


ID: 30130 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Genthof

D'Hondtstraat 21 (Ieper)
Herenhuis oorspronkelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw en gerestaureerd circa 1904. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zwaar beschadigde, doch niet totaal vernielde straatgevel naar de vooroorlogse plannen hersteld. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee aanleunende zadeldaken, gemarkeerd door een dubbele trapgevel, respectievelijk vier traveeën links en twee traveeën rechts, van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 30180 | Bouwkundig element

Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)
Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.


ID: 30593 | Bouwkundig element

Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.